Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Vi hylder ideen om at splitte de store offentlige it-projekter op i flere dele

Klumme: Alt for mange offentlige it-projekter sprænger deres budgetter og tidsrammer. Nu vil finansminister Nicolai Wammen øge kontrollen. Blandt andet ved at dele store projekter op og fokusere mere deres reelle samfundsgevinst undervejs. I Dansk IT hilser vi de nye tiltag særdeles velkomne.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

I juni afholdt Folketingets It- og Digitaliseringsudvalg åbent samråd med digitaliseringsministeren og finansministeren om de initiativer, som regeringen vil iværksætte for at sikre bedre udbud af offentlige it-projekter.

Det er et emne, der har været genstand for mange undersøgelser, drøftelser, rapporter og anbefalinger gennem mange år – en klassiker om man vil.

Når Dansk IT alligevel hæfter sig ved samrådet, så skyldes det finansministerens udmelding om, at Finansministeriet nu arbejder på, at større it-projekter skal nedbrydes i mindre dele, og at det løbende skal vurderes, om projekterne skaber reel værdi for vores samfund.

Det er rigtigt set af finansministeren, at det handler om at være skarpe og tydelige omkring formålet med projektet: Hvilken værdi skal det levere, hvorfor, hvordan, hvornår og for hvem? Og hvordan skal gevinsten realiseres?

Gode og fornuftige principper. Men de er sådan set ikke nye.

Gevinstrealisering er – eller burde være – en integreret del af alle offentlige it-projekter. Det fremgår tydeligt af ”Vejledning til statens It-projektmodel”:

”Når statslige it-projekter gennemføres med fokus på de styrende gevinster, skal arbejdet med gevinstrealisering være integreret i projektet og påbegyndes så tidligt som muligt. Derfor starter arbejdet allerede i idéfasen med identifikation af projektets mulige gevinster.”

Men hvordan står det så til med gevinstrealiseringen? Ikke godt desværre.

Det beskrev Finansministeriet i efteråret 2023 i ”Budgetredegørelse for udgiftspolitisk styring af it-området”.

Her fremgår det at:

”... ministerierne samlet set har haft dels en utilstrækkelig opfølgning på gevinstrealiseringen, dels et utilstrækkeligt grundlag for at forvente de planlagte gevinster ved deres it-projekter. Konklusionerne er baseret på 44 it-projekter i 11 ministerier.”

Videre beskrives det i budgetredegørelsen, at:

”... der fortsat er udfordringer med at identificere og operationalisere gevinster, så de er velegnede til at styre projekterne efter. It-rådet har endvidere beskrevet, hvordan it-projekterne primært har fokus på at opnå succeskriterierne for den leverede it-løsning og derigennem indfri formålet, mens realisering af gevinsterne, særligt de økonomiske gevinster, opleves som sekundært.

Derfor er der al mulig grund til at håbe, at finansministerens nye, banebrydende tiltag vil føre til bedre kontrol og mere fokus på værdiskabelsen.

Tydeligere mål, klart beskrevne gevinster og en målrettet gevinstrealisering er en forudsætning for at skære projekterne til og sænke risikoen for at gabe over mere end kompetencer og ressourcer faktisk rækker til.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.