EDGE: Mobilteknik uden telefoner

Mobilproducenterne er snart klar med EDGE, den næste udvikling af GSM-nettet. Men vi har ikke noget at bruge teknologien til, for der er ingen telefoner, der understøtter systemet. Har vi hørt den før?

Der er rod i den rækkefølge, som de nye mobile teknologier bliver introduceret i. Nokia er nu klar med sendeudstyr, der gør det muligt at opnå datahastigheder på mobile enheder på op til 384 Kbps.

Men der er ingen terminaler, der kan udnytte teknologien endnu, så den er ikke særlig meget værd.

Teknologien hedder EDGE og ligger oven på det mere end et år gamle GPRS-system, og det ligger igen oven på det velkendte gamle GSM-netværk.

De høje hastigheder vil - i det mindste i de første år - være konkurrencedygtige med det kommende UMTS-netværk, og EDGE vil efter alt at dømme kunne opnå mere stabile hastigheder end UMTS.

FAKTA:

Nokia meddelte forleden, at selskabet nu er klar til at sende EDGE-udstyr af sted til det amerikanske marked. Leverancer til Europa og Asien med 900/1800 MHz frekvenserne er klar om nogle uger.

EDGE

Enhanced Data for GSM Evolution. En videreudvikling af dagens GSM-system, hvor man opnår højere dataoverførselshastighed ved hjælp af en ny modulationsteknik, samtidig med at man også ibrugtager otte time slots.
Kilde: EDB-ORD 2002

GPRS

General Packet Radio Service. Pakkekoblet teknologi (GSM er kredsløbskoblet), som giver en forbindelse, der altid er aktiv, dvs. man kan modtage e-post, surfe på webben o.l. uden at skulle kalde op først. I stedet for at betale for tidsforbruget, betaler man enten et fast månedligt beløb eller for de datamængder, der overføres.
Kilde: EDB-ORD 2002

UMTS

Universal Mobile Telecommunications System. Betegnelse for 3. generations teknologi (3G) til mobilkommunikation. Giver dataoverførselshastigheder på op til 2 Mbps via mobiltelefoner, håndholdte pc'er e.l. Man skal være opmærksom på, at 2 Mbps er den højeste teoretiske overførselshastighed. Den garanterede hastighed er på mindst 144 Kbps i alle miljøer.
Kilde: EDB-ORD 2002

Intet tyder dog på, at EDGE og UMTS kommer til at konkurrere imod hinanden. Mere sandsynligt er det, at teknologierne må supplere hinanden. Hos de danske mobiloperatører afventer man situationen - især på grund af det med de manglende terminaler.

Sangen har vi hørt før. Da den smarte GPRS-løsning blev præsenteret af Sonofon og TDC Mobil omkring årtusindskiftet, kunne forbrugerne kun opstøve én mobiltelefon, der understøttede den nye måde at tænke mobile data på. Telefonen hed Motorola T260, og den fik ikke mange rosende ord med på vejen.

Længere ventetid

Læren blev, at så længe der ikke fandtes bedre terminaler på markedet (fra Motorola og de andre producenter som Nokia, Ericsson, Siemens m.fl.), så var der ingen grund til at markedsføre den nye teknologi. Nu er telefonerne så kommet - med cirka et års forsinkelse.

Så kort ventetid vil teleselskaberne og forbrugerne ikke slippe med, når vi taler EDGE.

De forskellige mobiltelefonproducenter lover som med en mund, at de nok skal levere GSM-telefoner, der understøtter både GPRS og EDGE. Men først vil de koncentrere sig om at udvikle UMTS-terminaler til de splinternye netværk, der langsomt breder sig ud over Europa.

Med den tidshorisont er det svært at få øje på EDGE-teknologiens umiddelbare lyksaligheder. Den aktuelle fremmarch skyldes imidlertid, at der er knaphed på de amerikanske frekvensbånd, og derfor har man brug for en teknologi, der kan bygges oven på de eksisterende netværk i 800 og 1900 MHz-båndene (i Europa bruges 900 og 1800 MHz båndene).

Da amerikanerne ikke har udsigt til UMTS-sendemaster i nær fremtid, efterspørger de nu EDGE i stor stil. Og det har motiveret mobilproducenterne til at gøre noget ved sagen og udvikle EDGE-systemerne færdige. EDGE vil formentlig blive markedsført i USA fra næste år.

Den store amerikanske interesse er kommet bag på de danske operatører:

- Vi havde nok ikke troet det for halvandet år siden, men efter at det amerikanske marked har lagt pres på producenterne, er det muligt, at vi på et tidspunkt vil investere i EDGE-systemet, siger netdirektør Per Ole Heltov, TDC Mobil.

Hos Sonofon er situationen lidt speciel, fordi selskabet ikke råder over en dansk UMTS-licens. Alternativet er at købe sig ind på et af de netværk, der bygges op af de fire licensvindere herhjemme.

Men blandt andet på grund af de manglende terminaler - igen - kan Sonofon ikke bruge EDGE til lynhurtigt at servere tophastighed for den mobile datatrafik og måske ligefrem hive tæppet væk under konkurrenternes fremtidige UMTS-netværk.

Problemer med kapaciteten

- Vi er jo i en særlig situation, hvor vi kan vælge mellem forskellige teknologier, og vi kigger også på, om 2G-netværket (det nuværende GSM, red.) skal opdateres. Men vi har endnu ikke truffet beslutning om, hvorvidt vi skal benytte os af EDGE-teknologien, siger markedsdirektør Steen Høgh, Sonofon.

Skulle UMTS til sin tid få en flyvende start, kan der blive problemer med kapaciteten - både i storbyerne med de mange brugere og i randområderne, hvor det er utrolig dyrt at opsætte det nødvendige antal sendemaster for at sikre kvaliteten af dækningen.

I den situation kan en såkaldt dualmode-terminal, der kan veksle mellem GSM- og UMTS-nettene efter behov, redde situationen ved at sende brugerne over på den rummelige GSM-net under spidsbelastningerne. Og med EDGE-teknologiens mulige datahastighed på 384 Kbps vil kvaliteten fortsat være høj for brugeren.

Der er også en anden vigtig barriere, der gør sig gældende i forhold til at introducere EDGE: Forbrugerne efterspørger ikke teknologien.

Det kan blandt andet ses på det beskedne salg af GPRS-abonnementer, og hvorfor skulle folk så være interesserede i endnu dyrere EDGE-abonnementer?

- Vi skal ikke ud og fortælle kunderne om de nye teknologier. Vi skal i stedet opfinde nogle tjenester, som kunderne har lyst til at bruge, og som derfor gør det nødvendigt for dem at efterspørge de nye terminaler, siger Per Ole Heltov, TDC Mobil.

Tøvende svar

Indtil videre må forbrugerne altså bevise, at de vitterligt har lyst til at få eksempelvis hurtig internetadgang på den håndholdte computer eller på den bærbare pc. Hos analysevirksomheden IDC tolker man gerne på mobiloperatørernes lidt tøvende svar på spørgsmålene om implementeringen af EDGE og UMTS:

- Det er jo en speget tid i øjeblikket, hvor operatørerne fortsat overvejer, hvad de skal stille op. TDC vandt en UMTS-licens i Danmark tilbage i september, men de har ikke engang indgået aftale om at købe UMTS-udstyr fra en leverandør endnu, siger analytiker Mette Søeborg Ahorlu, IDC Nordic.

Vinderne af de danske licenser, HI3G, TDC, Orange og Telia, har forpligtet sig til at brede sine egne UMTS-net ud til 30 procent af befolkningen i 2004 og 80 procent i 2008.

Relevante links:

Nokias pressemeddelelse om EDGE i USA
Ericsson om EDGE




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere