Artikel top billede

Så er ventetiden overstået. Ubuntu 9.04 kommer i dag.

Årets første version af Ubuntu kommer i dag

Efter seks måneders udviklingsarbejde slippes Ubuntu 9.04, med navnet Jaunty Jackalop, løs. Læs om nyhederne her.

Den største nyhed i Linux-distributionen af sydafrikansk herkomst er, at Ubuntu-familien er blevet udvidet med en efternøler til ARM-arkitekturen.

Udvidelsen har betydet, at styresystemet nu kan anvendes på alt, fra håndholdte enheder til it-afdelingens servere.

ARM-arkitekturen er verdens mest udbredte 32-bit-arkitektur, og den er meget udbredt i forbrugerelektronik som PDA'er, mobiltelefoner og iPods. Den findes også i computer-periferiudstyr som harddiske og routere.

Ikke det store vilde

Jaunty Jackalop er primært en finpudsningsudgave, hvor der er blevet afrundet hjørner.

"Version 9.04 er en incremental-udgave, hvor der ikke er de store, vilde eller nye ting, men en masse forbedringer og justeringer af det eksisterende," fortæller Mads Christian Olesen, der er aktiv i den danske Ubuntu-forening.

Første fintuning vil man opdage, når computeren startes.

Start-up-processen er nemlig blevet hurtigere. Canonical, der står bag distributionen, skriver, at applikationen kan startes på blot 25 sekunder i netbook-versionen.

Det skyldes blandt andet, at Linux-kernen er blevet opgraderet til version 2.6.28, og så er filsystemet ext4 nu supporteret af systemet.

Ext4 filsystemet skulle være væsentlig hurtigere end forgængeren.

Når styresystemet er startet, er en af de synlige ændringer, at Ubuntu Desktop er blevet udrustet med den seneste udgave af skrivebordsmiljøet Gnome.

Gnome 2.26 er blandt andet blevet udvidet med programmet Brasero, der kan brænde digitale medier. Desuden er mulighederne for at benytte flere skærme på samme tid blevet bedre.

Når man åbner kontorpakken, vil man desuden opdage, at den hedder OpenOffice.org 3.0

Cloud-venlig server-version

Den nye server-version af Ubuntu har fået et skub i retning af cloud computing, og den vil blandt andet understøtte Amazon Web Services' cloud computing-tjeneste EC2.

Desuden er 9.04 udstyret med Eucalyptus (the Elastic Utility Computing Architecture for Linking Your Programs To Useful Systems), som er et open source-værktøj, der gør det muligt for virksomheder at skabe EC2-lignende clouds i deres egne datacentre.

Samtidig er programmet dovecot-postfix blevet hevet frem, og det skulle gøre det nemmere at konfigurere Ubuntu Server til eletronisk post.

Ubuntu 9.04 frigives i dag, og den kan hentes på distributionens webside, hvor der ligeledes kan læses mere om versionen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere