Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Nu åbner vi Danmarks største cloud- og AI-festival / Hollændere bygger datacenter på Amager / Margrethe Vestager ny bestyrelsesformand for DTU

Om få timer åbner vi Danmarks største cloud- og AI-festival. Hollændere bygger datacenter på Amager. Margrethe Vestager ny bestyrelsesformand for DTU. Google-AI kan nu producere podcast med kunstige stemmer. Microsoft bag nyt selskab: Vil investere 100 milliarder dollar i AI.

Velkommen til onsdagens morgen-briefing fra Computerworld, som i dag på denne kølige morgen-kvist er sammensat og sendt til dig af Dan Jensen.

Om få timer åbner vi Danmarks største cloud- og AI-festival

Om få timer slår Computerworld dørene op for Danmarks største cloud- og AI-festival, og det kommer ikke til at gå stille for sig.

Det sker klokken 08:30, hvor portene åbner til ‘Computerworld Cloud & AI Festival’ i Tap1-hallerne i København.

Der kommer flere tusinder gæster, og listen af udstillere og talere er så lang, at vi godt kan garantere, at Tap1 kommer til at syde og boble fra morgen til aften.

Cloud- og AI-festivalen kører hele dagen i dag samt i morgen torsdag.

Du kan læse mere og se den lange række af talere og udstillere her.

Hollændere bygger datacenter på Amager

Det hollandske datacenter-selskab Penta Infra vil bygge nyt datacenter på Amager.

Selskabet overtog fornylig en grund på Ugandavej 26 i Tårnby på 40.000 kvadratmeter, hvor datacenteret skal opføres.

Det er planen, at det kommunale fjernvarme-selskab CTR skal overtage nabogrunden med henblik på at kunne aftage overskudsvarmen fra det nye datacenter.

“Med det nye anlæg i Tårnby forventes op til 2.000-2.500 hustande at kunne blive dækket af overskudsvarmen,” meddeler Tårnby Kommune.

Penta Infra har allerede et datacenter i Glostrup. Datacenteret i Tårnby ventes at være klar til drift engang i 2026.

Du kan læse mere om planerne hos Tårnby Kommune her.

Margrethe Vestager ny bestyrelsesformand for DTU

Afgående EU-kommissær Margrethe Vestager tiltræder 1. januar som ny bestyrelsesformand for DTU i Lyngby. Hun afløser her Karin Markides på posten.

Margrethe Vestager skal sammen med den øvrige bestyrelse og universitetets såkaldte ‘president,’ professor Anders Overgaard Bjarklev, sørge for at udvikle en ny strategi for DTU.

“Der er brug for ny teknologi i forhold til de udfordringer, vi står over for på kloden: Klimaforandringer, biodiversitet, levevilkår og vores sikkerhed. Men der er også brug for, at vi bruger teknologien på en ordentlig måde, der tjener menneskeheden bedst. Jeg mener, det er alt det, DTU står for. Det er én af de mest moderne og relevante institutioner, man kan forestille sig. Og det er et stort privilegie at få lov til at være formand for bestyrelsen,” meddeler Margrethe Vestager om sin nye post.

Du kan læse mere hos DTU her.

Google-AI kan nu producere podcast med kunstige stemmer

Googles AI-løsning NotebookLM kan med en ny funktion producere en podcast alene med kunstige stemmer.

Den nye funktion hedder ‘Audio Overview,’ og den kan omdanne noter, dokumenter, slides og lignende til det, som Google kalder for ‘en opsummering i lyd.’

Funktionen kan således skabe for eksempel to kunstige podcast-værter, som så kan diskutere materialet med hinanden.

Ifølge Google kan emnerne være ‘relativt komplekse,’ og de to værter lyder ganske virkelighedstro.

Kritiske røster mener dog, at de kunstige værter for tiden har det med at lyde ret overgearede og oppe at køre på den amerikanske ‘ohmygoood’-måde. Men det er jo smag og behag.

Du kan læse mere om den nye funktion hos Google her.

Microsoft bag nyt selskab: Vil investere 100 milliarder dollar i AI

Microsoft går sammen med selskaberne BlackRock, MGX og Global Infrastructure Partners i nyt selskab, der skal investere op til svimlende 100 milliarder dollar i datacentre og forbedring af energi-infrastruktur.

Det nye selskab får navnet Global AI Infrastructure Investment Partnership, og investeringerne vil primært blive lagt i USA.

Her skal pengene gå til udbygning af AI-datacentre samt til udbygning af energi-produktionen - herunder “skabelse af nye energikilder til faciliteterne,” som det hedder.

“Partnerskabet vil understøtte en åben arkitektur og et bredt økosystem, der giver fuld adgang til en bred vifte af partnere og virksomheder,” lyder det fra Global AI Infrastructure Investment Partnership.

Du kan læse mere om partnerskabet hos Microsoft her.