Artikel top billede

(Foto: unsplash)

Sverige mål for omfattende cyberangreb - nu satser regeringen 13 kroner per indbygger på at forbedre sikkerheden i stor-satsning

Det svenske samfund er mål for omfattende cyberangreb, og nu satser landets regering millioner på at forbedre indsatsen mod angrebene. Satsningen kaldes historisk.

Den svenske regering søsætter næste år det, som regeringen selv kalder for “en historisk satsning på cybersikkerhed”.

Målt i kroner og ører udgør satsningen i statens 2025-budget et beløb svarende til omtrent 130 millioner danske kroner - altså cirka 13 kroner per borger i landet.

“Der er tale om den største satsning på cybersikkerhed nogensinde fra en svensk regering. Et højere svensk cybersikkerhedsniveau er afgørende både for vores nationale sikkerhed og for vores lansigtede konkurrenceevne”, siger den svenske minister for civilt forsvar Carl-Oskar Bohlin.

Den svenske pendent til Center for Cybersikkerhed kaldes Nationellt cybersäkerhetscenter (NCSC).

Det skal være drivkraften for den svenske satsning. I den forbindelse får Försvarets radioanstalt (FRA), som er en civil efterretningstjeneste under det svenske forsvarsministerum og en del af Nationellt cybersäkerhetscenter, tilført cirka 33 millioner kroner.

NIS2

I Sverige anser man evnen til at håndtere de alvorligste cybertrusler som en grundlæggende regeringsopgave, der skal styrkes.

CERT-SE, Sveriges Computer Security Incident Response Team, hos det svenske agentur for samfundssikkerhed og beredskab (MSB), får som en del af den nye satsning godt 26 millioner kroner i øget finansiering.

Målet er mere effektiv støtte til sociale aktører til at forebygge, modstå og håndtere cyberhændelser.

Pengene understøtter også arbejdet med at håndtere de operationelle krav, som NIS2-direktivet stiller til Sverige, lyder det fra regeringen.

Den svenske stat skal også påtage sig et større ansvar for at koordinere og udvikle cybersikkerhedsstøtte, der passer til små og mellemstore kommuners behov.

I øjeblikket er der ikke noget nationalt overblik over, hvordan cybersikkerhedskapaciteterne ser ud rundt omkring i landet.

Derfor får den svenske pendent til Beredskabsstyrelsen MSB små 20 millioner kroner til en national undersøgelse af kommunernes tekniske cybersikkerhedsevner.

Formålet er at identificere tiltag, som kommunerne selv kan sætte i værk billigt og effektivt og desuden være en støtte til at prioritere nødvendige fremtidige investeringer på cybersikkerhedsområdet.

Den svenske regering satser også nogle millioner på forbedret rådgivning og støtte til arbejdet med cybersikkerhed flere steder i det svenske samfund og på mere forskning og innovation på sikkerhedsområdet.

Og så skal der bruges en god portion millioner til at øge den svenske befolknings bevidsthed om cybersikkerhed.