Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Vores ører har aldrig haft det bedre.
Takket være konstante teknologiske fremskridt og en umættelig appetit på innovation nyder lyttere nu den højeste lydkvalitet i historien.
Streamingteknologi har fjernet barriererne for tilgængelighed, tid og sted, hvilket giver adgang til lyd hvor som helst, når som helst.
Samtidig kan virtuelle surround sound- og 3D-lydteknologier som Dolby Atmos omdanne selv de mest simple lytteomgivelser til det, der minder om en symfonisal.
Men med et mættet marked, hvor kunderne er tilbageholdende med at opgradere, er spørgsmålet: Har lydindustrien innoveret sig selv op i et hjørne?
Historien om lydindustrien er præget af en række gennembrud. Det gælder blandt andet introduktionen af de første trådløse hovedtelefoner samt bærbare Bluetooth-højttalere.
Disse gennembrud skal fortsætte. For selvom lydoplevelsen har nået en hidtil uset kvalitet, er der ingen grund til at tro, at vi har nået toppen, eller at kunderne vil forblive tilfredse.
For tilfredshed er i sagens natur kortvarig og ny HARMAN-forbrugerforskning afslører, at der er uopfyldte forbrugerønsker, især inden for kvalitet, bæredygtighed og AI.
Taget det nuværende markedsmiljø og forbrugertendenser i betragtning mener jeg, at den mest lovende tilgang er en, der fokuserer på kvalitetsoplevelser, hvor fokus er på værdi over volumen med særlig opmærksomhed på kvalitet, samskabelse, teknologi, bæredygtighed.
Lad os tage dem en ad gangen:
Kvalitet frem for alt
Forbrugernes krav til branchen er ikke overraskende. Musik har altid haft en indvirkning på humør, velvære og menneskelig forbindelse. Og i en stadig mere individualistisk verden er musikkens samlende kraft vigtig.
For at løfte daglige oplevelser skal lyden være rig, ren og omsluttende.
Derfor bør forbedring af lydkvaliteten forblive en vigtig prioritet i branchen.
Skab innovation sammen
Men hvordan holder man sig så på sporet af løbende forbedringer af lydkvaliteten?
Her ser jeg, at svaret ligger i to observationer:
For det første er samarbejde med brancheførende virksomheder afgørende, fordi netværksbaseret tænkning kan drive innovation endnu længere.
Se bare, hvordan samarbejdet mellem Spotify og Facebook om at integrere musikstreaming på sociale medieplatforme har øget brugerengagement og musikopdagelse markant.
For det andet er det nødvendigt, at virksomheder ser på, hvordan de undgå fastlåste organisatoriske tankemønstre.
Bæredygtig innovation er en mulighed, men for at opnå banebrydende innovation må virksomheder slippe fri af interne begrænsninger.
Lydbranchen kan her lære af virksomheder som Tesla, Apple og The New York Times, der har formået at genopfinde sig selv gennem digital transformation, samtidig med at de har bevaret deres kerneværdier og kultur.
Udnyt de nyeste teknologier
Selv om nye teknologier ikke alene er hemmeligheden bag enestående lydkvalitet, spiller de en stor rolle.
For eksempel skal potentialet med kunstig intelligens ikke undervurderes.
AI revolutionerer allerede musikoplevelsen ved, at den kan personalisere anbefalinger, genkende komplekse musikmønstre og forbedre lydkvaliteten.
Det samme gælder, når det kommer til podcasts, hvor teknologier som Adobes Project Shasta, der bruger AI til at optimere lydkvaliteten af podcasts, tydeligt understreger potentialet i fremtidens lydteknologi.
AI-revolutionen er langt fra overstået.
Ifølge Future Data Stats forventes det globale marked for kunstig intelligens i musik og lyd at vokse med en årlig vækstrate på 20,6 procentog nå en værdi på 22,89 milliarder dollar i 2030.
Spørgsmålet er altså ikke, om innovation er nødvendig, men hvilket formål den skal tjene?
Udnyttelsen af AI's transformative kraft vil kræve dyb ekspertise i hardware, der kan tilpasse sig og udvides med software.
Ligeledes kræver det en forpligtelse til at bygge det rette økosystem omkring produkter for at forbedre den samlede forbrugeroplevelse.
Det stiller krav til branchen.
Bæredygtighed i centrum
Bæredygtighed er et vigtigt element. Det kommer vi ikke udenom.
Og vi kan lære meget af andre. For eksempel har Niron Magnetics, en spin-off fra University of Michigan, produceret den første 'rene jordmagnet', som lover høj ydeevne, omkostningsfordele, overlegen bæredygtighed og robusthed i forsyningskæden.
Udviklingen af sjældne jordfri magneter i stor skala vil være et gennembrud for mange industrier, herunder lydindustrien.
Det vidner om, at vi skal turde tænke stort, såsom at forestille os "evige højttalere".
At tage lydindustrien til det næste niveau vil kræve både banebrydende og bæredygtig innovation.
For nej, vi har ikke innoveret os selv op i et hjørne.
At overvinde den nuværende innovationsbarriere handler ikke om innovation for innovationens skyld, men om at lytte til, hvad forbrugerne ønsker samt at bruge innovation til at opfylde disse behov.
At opfylde forbrugernes forventninger bør drive en innovativ tilgang, der leverer enestående oplevelser og giver, hvad forbrugerne endnu ikke ved, de mangler, men ikke kan leve uden, når de først har det.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.