Artikel top billede

Gymnasieelever tester eksamens-surf

Det er blevet for svært for gymnasieskolerne at forhindre eleverne i at gå på nettet under eksamen. Ny digital prøveform giver elever lov til eksamens-surf.

Undervisningsministeriet tester i disse uger en ny digital eksamensform, som giver studerende ved landets gymnasier lov til at bruge internettet som redskab under eksamen.

Forsøget gør op med den hidtidige form, som enten er foregået ved hjælp af en cd-rom på en computer uden internet eller i den traditionelle papirform.

Det fortæller Steen Lassen, som er studielektor i Undervisningsministeriet og ansvarlig for de digitale prøveeksamener.

Imidlertid gør trådløst internet og bærbare computere det svært for skolerne at kontrollere eleverne under eksamen.

"Det begynder, at blive vanskeligt at sikre, at der ikke er adgang til nettet på noget tidspunkt. Derfor prøver vi en eksamensform, hvor vi fra starten ved, at der er adgang til nettet," siger Steen Lassen.

Adgang til nettet uden kommunikation

Udfordringen er imidlertid at undgå, at eleverne snyder til eksamen ved at kommunikere via nettet. Ligesom ved de gode gamle eksamener i gymnastiksalen er snak med andre elever nemlig strengt forbudt under eksaminationen.

Mens toiletbesøg og sindige kodesystemer tidligere var den eneste mulighed for snyd, byder internet, trådløse netværk og medbragte computere på et utal af kommunikationsformer, som udfordrer censorernes fulde kontrol med de terpende eksaminander.

"Man må stadig ikke kommunikere. Det er stadigvæk i kategorien snyd, siger Steen Lassen.

Overvågning skal forhindre snyd

Hvordan det rent faktisk skal lade sig gøre at forhindre elevernes brug af Messenger, Facebook og Myspace under eksamen er endnu ikke besluttet, fortæller Steen Lassen.

"Men der kan for eksempel være tale om en log," siger studielektoren.

På den måde logger skolen, præcis hvilke hjemmesider og ip-adresser elevens computer har besøgt under eksamen.

Loggen kan eksempelvis suppleres med en stikprøvekontrol, hvor eleverne informeres om, at fem tilfældige i klassen logges, og at det hemmeligholdte resultat afleveres til censor. Bliver eleverne snuppet, skal de til eksamen et år senere, forklarer Steen Lassen.

Forsøg frem til 2010

Derfor tester omkring 60 klasser i disse uger den såkaldte 'digitale eksamen med adgang til internettet', som skal vise, om Undervisningsministeriet skal gå videre med projektet.

Giver prøverne et godt udfald, er det meningen at de 60 klasser i 2010 skal til en digital studentereksamen i en række fag.

Undervisningsministeriet gennemfører frem til 2010 to halvårlige digitale eksaminer med internetadgang. Her justeres længden og indholdet af eksaminerne, mens de tekniske løsninger til at forhindre snyd afprøves i slutningen af processen.

Indtil videre skal elevernes besvarelser af de digitale prøveeksaminer dog stadig printes ud på papir. Men tanken er, at hele processen omkring gymnasiale eksaminer fra 2010 skal være fuldt digitaliserede.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere