Artikel top billede

Har du styr på dine intellektuelle rettigheder?

Viden er penge. Derfor går det ikke, hvis virksomhederne ikke har det komplette overblik over, hvilke kompetencer og intellektuelle værdier, de sidder inde med. Et nyt website skal hjælpe firmaerne.

Et nyt website skal sørge for, at virksomhederne får en tilgængelig metode til at skabe overblik over deres viden og idéer.

På hjemmesiden www.ipresponse.dk kan virksomhederne teste sig selv og deres intellektuelle besiddelser. Det hele munder ud en gratis rapport.

"Det er et redskab, der giver virksomhederne et hurtigt, men kvalificeret bud på, om de udnytter deres viden tilstrækkeligt, eller om der er processer, de skal justere. Testen kan forhåbentlig hjælpe virksomhederne til at få mere ud af deres viden," siger Kim Haggren, som er chefjurist i Dansk Industri.

Arbejd strategisk med viden

IP Response-hjemmesiden er en udløber af et projekt, der er støttet af Den Europæiske Socialfond, hvor medarbejdere fra Patent- og Varemærkestyrelsen sammen med en række IP-konsulenter har auditeret 83 virksomheder.

IP står i denne sammenhæng for Intellectual Property.

83 virksomhederne har fået et grundigt eftersyn af deres innovations- og beskyttelsesprocesser, og Patent- og Varemærkestyrelsen mener, at niveauet generelt er højt i danske virksomheder.

"Men selv om danske virksomheder er gode til at få beskyttet deres ideer, er der behov for at få skærpet deres fokus på at arbejde mere strategisk, bevidst og aktivt med IP. Det håber vi, at IP Response kan være med til," siger Bent Warrer-Madsen, projektansvarlig og chefkonsulent i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Et par aha-oplevelser

En af de virksomheder, der har ladet sig teste er Tekfa i Galten ved Århus. Ingeniørvirksomheden udvikler og producerer industrielt veje- og doseringsudstyr.

Administrerende direktør John Rasmussen fik et par aha-oplevelser, da han gennemgik sin virksomhed.

Han tastede sine oplysninger og blev præsenteret for en række koordinatsystemer, der plottede hans virksomheds intellektuelle besiddelser ind.

Det gav ham et billede af, hvor virksomheden er stærk, og hvor det halter.

Savner overblik over opfindelser

"Til daglig går man jo og får en masse gode ideer. Tidligere har vi patenteret nogle af vores ting, men det er drøndyrt, så det er vi holdt op med. Vi var overrasket over, at testen viste, at mange af de ting, vi tror, vi selv har fundet på, er ting vi har hugget forskellige steder fra. Ubevidst, men vi har ikke været klar over, at der fandtes tilsvarende løsninger," fortæller John Rasmussen.

Man ser måske noget på en vandhane, man kan bruge i en anden sammenhæng, men man stiller aldrig spørgsmålstegn ved, om nogen måske har patent på det, forklarer han.

"Det plejer vi ikke at undersøge, og vi har ikke haft et overblik over, hvad der findes. Måske vil sitet kunne hjælpe med at kaste lys over, hvad der egentlig findes af gode ideer, og hvem der ejer dem," siger John Rasmussen.

Erfaringerne fra projektet er samlet i en rapport, der kan læses her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere