Pc-tyven får 105 dB i ørerne

Dansk opfindelse sørger for, at tyven ikke ubemærket lister af med din pc.

Din pc får sandsynligvis lov til at blive stående, hvis den begynder at hyle højt, når tyven prøver at løbe af sted med den.

Det er tanken og princippet bag den danske iværksættervirksomhed Aagaard Innovations egetudviklede produkt, Safe'nsound PC Burglar Alarm.

Alarmen er indtil videre solgt i 3.000 eksemplarer i Norden, men ejerne af den lille virksomhed håber og forventer et stort gennembrud, når der til januar 2008 kommer svar fra to af verdens store pc-producenter, som har haft løsningen til test og nu er i gang med indkøringen.

PC Burglar Alarm findes i øjeblikket kun til indbygning i stationære pc'er, hvor den installeres med fire skruer og en ledning til strømforsyningen.

Skal den også kunne bruges i laptop-pc'er - og det skal den - må den nødvendigvis bygges ind fra starten.

Rystende algoritmer

Løsningen består af et printkort forbundet til en bevægelsessensor og en mikroprocessor, der installeres i den stationære pc's kabinet på samme vis som et cd-rom-drev.

På forsiden sidder et tastatur med tallene 1-9, hvor brugeren kan indtaste en pinkode, der aktiverer og deaktiverer alarmen, når maskinen skal flyttes.

Funktionen kan sammenlignes med en hængelås, hvor kun ejeren har nøglen, blot en elektronisk en af slagsen.

Det er simpel elektronik både at producere og at bruge.

Det langhårede består i udviklingen af de algoritmer, der aktiverer bevægelsessensoren, så alarmen ikke aktiveres i utide.

"Systemet er patenteret på verdensplan. Det har taget lang tid at udvikle algoritmerne, de bestemmer forskellige typer af rystelser," forklarer Morten Aagaard, som startede virksomheden Aagaard Innovation i 2005 sammen med sin søster, Mette Aagaard.

Larm som en bulldozer

Brugeren har mulighed for selv at justere følsomheden, og låse pc'en i en nul-position med en pinkode.

Hvis pc'en registrerer en rystelse ud over, hvad programmet er sat op til at mene er en naturlig rystelse, afgiver alarmen en række biplyde.

Fortsætter de unaturlige bevægelser, skyder den alle 105 dB af i en enerverende hyletone.

De 105 dB er på sammen niveau som larmen fra en bulldozer. Alarmen kan lyde i 45 minutter, hvilket skulle være rigeligt til at drive tyven til vanvid, hvis han ikke vælger helt at opgive sit forsmædelige forehavende.

Lydalarmer må ifølge loven ikke sige højere end 110 dB. De 105 dB i Safe'nsound-produktet er valgt af hensyn til batterilevetiden, for skulle den larme bare fem dB mere, ville det kræve meget mere strøm.

De 105 dB kan det menneskelige øre kun tåle i cirka fem minutter uden at risikere at tage varig skade. Smertegrænsen går ifølge Høreforeningen ved 125 dB.

Skole-pc'er stjålet i frikvarter

Ideen til alarmen fik Morten Aagaard, da han gik på Københavns Erhvervs Akademi, efter et spisefrikvarter.

Da spurgte læreren nemlig, om der var nogen, der havde set mistænkelige personer luske af sted med skolens pc'er, som var blevet stjålet, mens alle havde travlt med madpakkerne.

Pc'erne var ellers gjort fast med strips og wires, men de var skåret over og pc'erne fjernet.

"Det gav mig ideen til lydalarmen. Hvis skolens computere havde hylet dengang, var de sikkert ikke blevet stjålet," siger Morten Aagaard.


Bedste idé i Herning
Han læste senere til multimediedesigner, men lyd har altid interesseret Morten Aagaard, og som afgangsprojekt fra HTX's elektroniklinje, konstruerede han en dB-måler.

En tilsvarende lydindikator findes i dag i mange af landets børnehaver, klasselokaler og i industrivirksomheder i form af produktet SoundEar, der med rødt lys i øreform advarer, når støjniveauet bliver skadeligt høj.

SoundEar er Morten Aagaard imidlertid ikke involveret i.

Morten Aagaard præsenterede sin PC Burglar Alarm i 2005 på HI-messen i Herning, hvor elektronikfirmaet Crysberg havde sat 50 ingeniørtimer på højkant til den bedste ide.

Aagaard drog af med sejren, og videreudviklede alarmen sammen med Crysberg og Institut for Produktudvikling på DTU.

Hjemmeproduktion

Aagaard Innovation er et anpartsselskab, hvor Morten Aagaard og hans søster ejer halvdelen, mens familien i Jylland ejer den anden halvdel.

"Vi ville gerne have virksomheden til at vokse, men ikke med venturepenge, så vi risikerer at miste kontrollen. Derfor henvendte jeg mig til vores familie i Jylland," fortæller Morten Aagaard.

Den jyske gren af Aagaard'ene driver en større fødevarevirksomhed. Her tager man sig nu også af administrationen af de sjællandske familiefællers forretning.

Indtil videre produceres alarmen i Danmark.

"Men vi har alle aftaler på plads med virksomheder i Asien, når efterspørgslen forhåbentlig bliver rigtig stor i begyndelsen af næste år," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere