Nissen på nettet

Nej, det er ikke jul endnu, men på den anden side er sæsonen for julefrokoster for længst gået ind, og allerede på søndag åbner vi låge nr. 1 i julekalenderen. I anledning af den forestående højtid har vi besluttet at fremtrylle en nisse-pc. Vi har omdannet en plastic-nisse til kabinet, og sådan en computernisse er noget festligere end de sædvanlige grå kabinetter.

Nisse med dvd

Man tager en plasticnisse, og heri monterer man et lille bundkort med processor og RAM, en strømforsyning, en harddisk og et dvd-drev. Vupti, så har man en festlig computernisse, der absolut pynter i dagligstuen her op til jul.

Den nisse, vi fandt frem til, er alt for lille til at kunne rumme et traditionelt bundkort. Derfor bruger vi i stedet et VIA Epia M Mini-ITX bundkort, der kun måler 17 centimeter på hver led.

På bundkortet finder man en 933 MHz VIA C3 processor. Der er integreret grafik, lyd og Ethernet, så disse ting behøver vi ikke indstikskort til.


Gennem det hul, som vi skar i bunden af nissen, kan man få et blik ned mod nissens ben-ende. Her er dvd-drev, harddisk og bundkort monteret. Strømforsyningen kommer på plads over bundkortet.

Vi har besluttet os for, at nissecomputeren ikke må koste alt for mange penge at banke sammen, så derfor bruger vi gammel hardware, der ellers bare ligger og samler støv. Vi har støvet en oldnordisk harddisk op, og da vi vil bruge nissen som dvd-afspiller, har vi også fundet et tudsegammelt dvd-drev frem fra gemmerne. Der er tale om et såkaldt slot-in drev, som ikke har en skuffe, man skal lægge dvd'erne i. I stedet skubber man blot medierne ind i drevet.

Lys i øjnene

Revnen til cd'er og dvd'er.

Dvd-drevet måler knap 21 centimeter på den længste led, og der er faktisk kun én måde at få plads til det i den lille nisse. Det må stå på højkant og blive fordret gennem en tynd revne i nissens fødder. Når det store dvd-drev er monteret, må resten af komponenterne slås om den tilbageværende plads.

Vi kan sagtens undvære et diskettedrev. Hvis vi skal overføre filer fra en anden computer, kan vi bruge netværket.

Plasticnissen er født med hul i ryggen, så her skal el-ledningen til strømforsyningen, skærmkablet, netværkskablet samt ledningen til højttalerne gå igennem. Nissen udstyres med trådløst tastatur og mus, så der bliver ingen udgang til disse enheder.

Den grønne diode, der fortæller om pc'en er tændt, sidder lige i øjet. I det andet øje finder man den røde diode, der røber diskaktivitet. Tænd/sluk-knappen monterer vi diskret på nissen ryg.

Hul i ryggen til kabler.
Som prikken over i'et smider vi et lydfølsomt katoderør i nissens hue. Så reagerer nissen på støj ved at blinke blåt.

Vi tilstår, at pc'en ikke lever op til de regulativer om brandsikkerhed og elektromagnetisk støj, som pc-forhandlere heldigvis er tvunget til at efterleve. Nisser tager ret let på sådanne bestemmelser.

Vi installerer Windows XP på nissecomputeren - og sætter den til at udstøde julemandens latter i tide og utide. Den virker fint, og selv om nissen ikke er verdens hurtigste pc, er den lige til at komme i julestemning af!




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere