Artikel top billede

Digitalt systemskifte skal sikre velfærden

Centralisering, kontrol og politisk styring er midlerne, der skal gøre offentlig it i stand til at sikre velfærden. Det offentlige skal gribe digitaliseringen markant anderledes an med en ny strategi.

Vi skal bruge flere penge på at undervise børn, passe de syge og hjælpe de ældre.

Til gengæld skal vi spare på kontorerne.

Det er baggrunden for den strategi for digitalisering, som regeringen, KL og regionerne i denne uge sendte i høring.

It skal slanke den offentlige administration, så der er råd til de store velfærdsområder: Sundhed, uddannelse og ældrepleje i fremtiden.

Det skal strategien føre ud i livet gennem kontrol af digitaliseringsprojekter, centralisering af beslutninger og ikke mindst politisk fokus.

Digitaliseringen skal fra nu af styres gennem regeringens politiske forhandlinger om økonomi med kommuner og regioner.

Finansministeren, den kommunale og den regionale top kommer til at sidde med ansvaret.

Understøtter kvalitetsreformen

Især det øgede politiske fokus giver strategien mere vægt end de tidligere strategier.

Kim Østrup, vicedirektør i IBM og formand for IT-Branchens udvalg for digital forvaltning, ser udspillet som et strategisk initiativ i forbindelse med kvalitetsreformen, hvor it skal bruges til at skabe en informations- og vidensbaseret offentlig sektor.

”Det reelle problem er, at det vil være vanskeligt at finde den arbejdskraft, der kan erstatte alle de offentlige ansatte, der går på pension de nærmeste år," siger han.

Strategien rummer under bløde formuleringer som "forpligtende fællesskaber" en fundamentalt anderledes måde at gribe digitaliseringen an.

Den store ændring gemmer sig i det tredje fokus med den tilforladelige titel "Stærkere samarbejde".

Den Digitale Taskforce har samlet trådene fra regeringen, KL og regionerne til den fælles strategi.

Lars Frelle-Petersen, kontorchef i taskforcen, forklarer, at forandringen skal sætte handling bag ordene om borger- og virksomheder i centrum for det offentlige.

”Det er et meget markant skift. På sigt vil det udfordre den måde, vi traditionelt arbejder på i sektorområder. Vi kommer til at kigge på opgaver som en forretning, i stedet for at se på myndighedsansvar,” siger Lars Frelle-Petersen.

Læs mere om digitaliseringsstrategien i fredagenstrykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere