Presset it-marked kan koste flere distributører livet

De danske it-distributører har i årevis sukket efter en konsolidering af markedet. Nu lukker Scribona i Danmark, men der skal mere til, før udbud og efterspørgsel balancerer. "Det er ikke slut endnu," siger IDC.

Den danske it-distributør Scribona har længe været en voldsom tabsgivende torn i øjet på det svenske Scribona moderselskab.

Nu overtager danske SMG Scribona Danmark, og der bliver dermed en aktør mindre på det pressede danske marked for it-distributører.

"Spørgsmålet er, om det er nok. Jeg tror ikke, at konsolideringerne blandt it-distributørerne er ovre endnu," siger Anders Elbak, chefanalytiker hos analysehuset IDC.

Tværtimod er konsoliderings-ballet nok snarere lige åbnet, og SMG's overtagelse af Scribona Danmark er det første skridt mod en mere gennemgribende konsolidering af distributørmarkedet i Danmark.

Ingen sneboldeffekt

IDC ser ikke SMG's overtagelse af Scribona Danmark som starten på en sneboldeffekt, men forudser snarere, at der kan blive tale om en langtrukken proces.

På markedet for it-distributører har der længe været rigeligt med spillere og småt med profit.

Flere scenarier kan tænkes. For eksempel købte den finske distributør GNT SMG i de nordiske lande undtagen Danmark på grund af uenighed om pris og betingelser.

Efter den øvelse blev GNT selv købt af østrigske Also, og det betyder, at Also nu faktisk mangler repræsentation på det danske marked.

"SMG var en af de få uafhængige danske it-distributører tilbage på det danske marked. Måske giver SMG's overtagelse af Scribona Also mere appetit på at overtage SMG," siger Anders Elbak, der nok mener, at SMG i hvert fald står til at opnå en bedre pris ved et eventuelt salg, end da selskabet stod alene.

Sul på kroppen

Actebis, en anden af de store broadlinere, har en rigtig god forretning i Danmark, men kunne trænge til mere sul på kroppen i de andre nordiske lande.

"For så vidt angår Actebis vil jeg ikke blive forbavset, hvis det selskab køber op i de andre nordiske lande," lyder det fra IDC-analytikeren.

De andre broadlinere Tech Data og Ingram Micro er så store, at der skal mere end overdistribution i Norden til at få dem ud af startblokkene.

"For de helt store spillere er markederne i Norden relativt små, og der skal nok nogle større bevægelser på de europæiske markeder til, før vi vil se Tech og Ingram reagere," siger Anders Elbak.

Som fod i hose

SMG og Scribona passer ifølge flere kilder til hinanden som fod i hose.

Der er stort set ingen overlappende produkter, og SMG har hovedkvarter i Nørresundby ved Aalborg, mens Scribona holder til i Glostrup i udkanten af København. Så geografisk komplementerer de to virksomheder også hinanden fint.

"Hvis du ser på kunderne, så er der også maksimalt 10 procent sammenfald der," pointerer Lars Götzsche, der stadig passer posten som direktør for Scribona i Danmark.

Götzsche siger, at det er for tidligt at sige noget om, hvorvidt han har en fremtid i den samlede SMG/Scribona-virksomhed.

"Men jeg vil gerne sige noget om nødvendigheden af mere konsolidering på distributørmarkedet. Indtjeningen er så ringe, at der skal skal ske noget mere. Behovet for konsolidering er stort, og jeg tror lige som IDC kun, at det er starten det her," uddyber Lars Götzsche.

Mangler bare HP

SMG og Scribona har tilsammen masser af agenturer. Både IBM, Acer, Lenovo, Fujitsu og Toshiba er i stald. Det er ifølge Götzsche stort set kun HP, der mangler.

Han vil heller ikke udelukke, at distributører som Magirus og Four Leaf kan komme til at spille en rolle i den konsolideringsrunde, som blev sparket i gang med SMG's overtagelse af Scribona.

SMG's administrerende direktør Ole Mortensen er meget fåmælt, fordi, som han siger, så er Scribona en børsnoteret virksomhed, og han skal ikke have noget i klemme ved at komme med udtalelser, der skulle have været formidlet gennem en fondsbørsmeddelelse snarere end gennem ham.

Han tør dog godt slå fast, at "jeg er meget positiv og ser fantastisk mange muligheder for det samlede selskab."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere