Greenpeace i flæsket på elektronik-branchen

Miljøorganisationen Greenpeace vil i en global kampagne gå hårdt efter elektronikbranchen for at få dem til at droppe farlige kemikalier. Apple står blandt andre for skud. Aktioner under opsejling.

Miljøorganisationen Greenpeace søsætter en international kampagne, der i de kommende år skal sigte mod elektronik- og telebranchen i et målrettet forsøg på at få hele branchen til at droppe farlige kemikalier samt affaldsdumpning i den tredje verden, ligesom selskaberne skal presses til at tage ansvar for deres produkter.

Organisationen er kendt for ikke at ligge fingre i mellem når det handler om at føre målet ud i livet.

Greenpeace udelukker derfor heller ikke aktioner mod konkrete virksomheder i branchen for at få producenterne til at leve op til målene.

Ingen er fredet

Målet er at få gennemført en lov på globalt plan, hvor man satser på at erstatte farlige stoffer med sikre alternativer.

- Derfor går vi nu til elektronikbranchen med et bredt krav om, at elektronikbranchen udfaser alle farlige stoffer og tager ansvar for deres produkter ved eksempelvis ved at have en tilbageleveringsordning, siger Henrik Pedersen, miljøbiolog i Greenpeace i Norden.

Ifølge Henrik Pedersen har organisationen allerede opnået positive resultater i form af aftaler med Sony og Nokia om at udfase bromerede flammehæmmere og PVC.

Kampagnen vil blandt andet sætte fokus på konkrete virksomheder.

Kritik af Apple

Eksempelvis har organisationen oprettet en side på nettet, hvor Apple får et par heftige skud for boven med begreberne Ipoison og Iwaste.

På siden sætter Greenpeace spørgsmålstegn ved, hvorfor Apple tillader giftige stoffer i produkterne og ikke forhindrer, at de bliver dumpet i Asien.

- Vi tager lidt fis på Apple og giver selskabet en udfordring om, at det skal være de først på markedet med et bæredygtigt alternativ, siger Henrik Pedersen.

Dermed går Greenpeace ifølge Henrik Pedersen lige i flæsket på virksomheden og deres meget dedikerede kunder og rammer et ømt punkt.

Miljøorganisationen har sideløbende startet en rangliste, hvor organisationen en gang i kvartalet giver de store producenter karakterer for deres miljøvenlighed.

Virksomheder skal konkurrere

- Det skal blive et konkurrenceparameter for, at de store elektronikgiganter at konkurrere på miljø, og se hvem der først kan blive grønne, siger Henrik Pedersen.

Men der er mere end offentlige gabestokke på nettet i skuffen fra miljøorganisationen.

Hvis det bliver nødvendigt, vil Greenpeace tage de gode gammeldags analoge metoder i brug.

- Vi kan ikke udelukke aktioner. Det er absolut i centrum. Vi har jo tidligere gjort opmærksom på, at det er en ret beskidt industri. Men jeg kan ikke helt konkret fortælle, hvad vi vil gøre i Norden endnu, siger Henrik Pedersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere