It-ledigheden i bund - 1.181 it-folk på bænken

Fagforbundet Prosa har blot 364 ledige medlemmer. Andre it-fagforbund har væsentligt flere og raser over, at de ledige ikke kan komme i arbejde, selv om om der mangel på it-folk.

Tre af de vigtigste faglige it-organistationer oplever alle fald i ledigheden. Danmark har i øjeblikket blot 1.181 arbejdsløse it-folk, viser tal fra Prosa, Sam-data og AC.

Prosa ligger klart i spidsen som det it-fagforbund der har færrest ledige. Blot 3,7 procent af forbundets medlemmer er ledige.

Dermed har fagforbundet kun 364 it-folk tilbage at tilbyde den hungrende danske it-branche.

- Ledigheden har været jævnt faldende i de sidste tre år. Men den bliver ved med at falde, siger Mads Kellermann, faglig sekretær i Prosa.

Følger tendensen

Dermed følger udviklingen indenfor branchen den generelle tendens på det samlede danske arbejdsmarked.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at ledigheden i Danmark overraskende er faldet yderligere en smule i september, så der med 4,2 procent af arbejdsstyrken nu kun er 117.100 arbejdsløse i landet.

Men selv om ledighedstallet hos Prosa er meget lav og et godt stykke under landsgennemsnittet, mener Mads Kellermann ikke, at vi har oplevet et lavpunkt endnu.

- Min forventning er, at ledigheden vil falde yderligere. Vi er allerede på en hel række områder ved at have store problemer med at skaffe folk, siger Mads Kellermann.

Med kun 364 ledige it-folk på listen har antallet af medlemmer uden arbejde ikke været lavere siden efteråret 1999, dengang alt endnu var godt i it-branchens guldalder.

I efteråret 1999 noterede Prosa et ledighedstal på omkring 2,6 procent, fortæller Mads Kellermann.

Svinger med faktor tre

Ifølge Mads Kellerman er it-branchen meget konjukturfølsom.

Derfor har han sin egen tommelfingerregel, som siger at it-branchen skifter med konjukturerne med faktor tre.

- Hvis beskæftigelsen i det private erhvervsliv stiger med en procent, stiger beskæftigelsen i it-branchen med tre procent. Det samme gør sig gældende ved fald i beskæftigelsen, siger Mads Kellermann.

Hos Danmarks anden store it-fagforening Sam-data har man i øjeblikket 756 ledige, og med en arbejdsløshedsprocent på 5,4 er ledigheden blandt organisationens medlemmer faldet væsentligt siden september 2005, hvor tallet lå på 10,9.

Alligevel er 5,4 procent et noget højere tal end arbejdsløsheden i det øvrige samfund, fortæller Finn Hansen, der er sekretariatsleder i Sam-data.

- Tallet er faldet. Men jeg tror ikke det er fordi medlemmerne har fået arbejde i it-faget. Min påstand er, at tallet er faldet fordi medlemmerne er søgt væk fra it-branchen, siger Finn Hansen.

Beskæmmende

Finn Hansen mener, at det det er beskæmmende at it-branchen råber på flere ansatte, når der samtidig er så mange ledige blandt hans medlemmer.

- Jeg forstår ikke, at man hele tiden lobbyer for, at der mangler it-folk, når man ikke kan tilbyde 756 mennesker noget arbejde Vi har eksempelvis 229 ledige multimediedesignere og 127 ledige datamatikere. Man skulle da mene, at faget var i stand til at bruge dem, siger Finn Hansen.

Hos Akademikernes Centralorganisation (AC), der har 628 cand.it’er som medlemmer, er ledigheden også faldet.

Alligevel har organisationen med et ledighedstal på 9,7 procent stadig 61 ledige medlemmer, oplyser AC.

I september 2005 var 13,4 procent af forbundets it-folk arbejdsløse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere