Lad os nu tale om sikkerheds-tabuerne

Tema: Virksomhederne skal ikke være bange for at tale om it-kriminalitet. Dansk sikkerhedsekspert opfordrer til åbenhed.

For nylig havde en ondsindet virus sneget sig ind på en dansk virksomheds filserver og krypteret en masse filer.

Derefter dukkede en besked op om, at filerne ville blive dekrypteret, hvis der blev indsat penge på en konto.

Det er ikke altid, at firmaer anmelder den slags, og derfor bliver sagerne ikke efterforsket.

Firmaerne frygter dårlig omtale og har heller ikke den store tro på, at politiet kan opklare den slags.

Tabu bør fjernes

Tabuet omkring dataindbrud og gennemtrængning af virksomhedernes it-forsvar bør fjernes, mener Ulf Munkedal fra it-sikkerhedsfirmaet Fort Consult.

Det skal være muligt at diskutere problemerne og udveksle erfaringer uden at risikere at blive hængt ud.

Men Ulf Munkedal forstår godt, at virksomhederne holder sig tilbage.

- Der er som regel kritik af virksomhederne, hvis de bliver ofre for virus, orme eller lignende. I modsætning til et fysisk indbrud, så er der ofte en snert af, ”det er virksomhedens egen skyld. Der har ikke været styr på sikkerheden”, siger Ulf Munkedal.

Han opfordrer sikkerhedsbranchen til at fare med lempe.

- Vi skal holde op med den hårde kritik af virksomhederne, hvis vi ønsker at tale mere åbent om sikkerheds-problemerne. Virksomhederne holder sig tilbage med at anmelde datakriminalitet, hvis de bliver hængt ud, mener Ulf Munkedal.

Det kan jo ske

- Vi skal have fjernet tabuet om det her. Som med fysisk sikkerhed er det noget der kan ske. Det er et meget teknisk område og det er svært at forstå for almindelige mennesker, siger Ulf Munkedal.

Hvis der er nogle, der tager en bulldozer og bryder ind hos en guldsmed, så kan almindelige mennesker godt se, at guldsmeden ikke selv er ude om det.

Men hvis der brydes ind i it-systemer ved hjælp af bufferoverflows, SQL-injections, cross-site-scripting og andet, så siger det ikke almindelige mennesker så meget, og så er det nemt følelsesmæssigt at sige, at den virksomhed nok ikke har haft helt styr på sikkerheden, siger Ulf Munkedal.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere