Microsoft åbner døren til kildekode på klem

Microsoft giver fuldt indblik i kildekoden til Windows Server for udvalgte personer, efter EU-Kommissionen har truet med dagbøder på 15 millioner kroner. Kode-kigget skal få kommissionen til at falde til ro.

Med trusler om dagbøder på 15 millioner kroner hængende over hovedet åbner Microsoft døren til kildekoden i Windows Server på klem, så godkendte brugere via et licensprogram fremover får fuld indsigt i kildekoden.

Den for Microsoft usædvanlige beslutning skyldes den verserende sag med EU-Kommissionen, hvor der har været en del uenighed om den tekniske dokumentation, som Microsoft har stillet til rådighed.

- Senest i december har EU-Kommissionen meddelt, at den mener, at vores dokumentation er utilstrækkelig. Nu åbner vi for det hele, så vi kan diskutere de legale spørgsmål fremfor de teknologiske, siger Anders Nørskov, direktør for politik og strategi i Microsoft.

Kildekoden bliver dog ikke frit tilgængelig.

Den vil nemlig kun kunne studeres af en række godkendte personer i stil med de licensprogrammer, som i forvejen tillader udvalgte mennesker indblik i andres af Microsofts kildekoder.

Anders Nørskov vil ikke skyde på, hvor mange mennesker, der med en licens i hånden nu får fuldt indblik i kildekoden bag Windows Server, som han kalder for Microsofts "DNA".

- Jeg har ingen anelse om antallet, siger han.

Tonen skærpet

EU-Kommissionen skærpede i december tonen og truede Microsoft med dagbøder på 15 millioner kroner, hvis softwaregiganten makkede ret og øgede konkurrenternes adgang til selskabets styresystem.

Kommissionen mener, at Microsoft har forsømt at udlevere tilstrækkelige informationer om selskabets server-programmer.

EU bedyrer, at man ikke har andet valg, efter Microsoft i marts 2004 blev kendt skyldig i at misbruge sin dominerende markedsposition, hvilket førte til en rekordbøde og ordre om at åbne for selskabets systemer.

Desuden blev Microsoft dømt til at åbne for sin interface-dokumentation i en grad, så alle servere blev fuldt interoperative med Windows-pc'er og -servere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere


Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere