It-branchen henter udlændinge i rekordtempo

Den danske it-branche importerer udenlandsk arbejdskraft som aldrig før - i årets første seks måneder 256 udenlandske it-specialister. Fagforeningen HK kalder behovet udokumenteret.

Den danske it-branche har ikke problemer med at skaffe kvalificeret og konkurrencedygtig arbejdskraft. Der er nok af tage af i det gamle Østeuropa, Baltikum, Indien og Kina.

Den danske it-branche er således det erhverv, der benytter sig flittigst af muligheden for at rekruttere medarbejdere i udlandet via den såkaldte jobkortordning.

I årets første seks måneder kom 256 personer ind i landet under betegnelsen it-specialister.

Til sammenligning er der under jobkortordningen i perioden ankommet to såkaldte videnarbejdere. Den ene arbejder med stråleterapi og den anden er sagsbehandler. Derudover fik 56 udenlandske læger arbejde i Danmark.

Tallet reelt langt højere

Der er i dag reelt langt flere udlændinge i danske it-job end tallene i Udlændingestyrelsen opgørelse viser, efter IBM/Mærsk ved undervisningsminister Bertel Haarders personlige mellemkomst for nylig hentede 300 it-folk til landet.

Det er overvejende udenlandske SAP-folk, der rekrutteres af danske virksomheder

I HK/Privat er modviljen mod udlændinge i danske job stor.

Fagforeningen kalder udviklingen for voldsom, og HK mener, at den er foruroligende af flere årsager.

- Dels fordi vi ikke har mulighed for at få indsigt i, under hvilke vilkår, udlændingene bliver ansat. Dels fordi it-specialisterne er kommet ind på arbejdsmarkedet efter en jobkortordning, som er indført på en politisk baggrund - ikke fordi, der ikke er en dokumenteret akut efterspørgsel på dem, siger Morten Skov, politisk sekretær i HK/Privat.

På vegne af HK opfordrer han til en mere reel vurdering af job-manglen.

- Vi har stillet et forslag om, at Udlændingestyrelsens erhvervskontor lægges over i Beskæftigelsesministeriet. Her vil de beder kunne lave en saglig vurdering af, hvem og hvor mange, der er brug for, siger Morten Skov.

Udbygger samarbejdet

I it-branchen er man ikke i tvivl om fordelene ved at ansætte udlændinge.

I SAP-konsulenthuset ASA-Mentor er udenlandske, primært indiske, programmører og konsulenter, kernen i medarbejderstaben.

- Vi er meget tilfredse med dem vi har. Vi kører halvt dansk, halv udenlandsk bemanding på vores projekter, siger administrerende direktør for ASA-Mentor, Christian Leth Svendsen.

ASA-Mentor har haft vanskeligt ved at skaffe danskere med tilsvarende kompetencer, og vil udbygge samarbejdet med udenlandske it-specialister, fortæller han.

Den målsætning falder helt i tråd med holdningen hos formanden for interesseorganisationen Dansk IT, Per Buchwaldt.

- Det er kun en styrke, at der er fri bevægelighed. Vi lever med og af udlandet. Vi skal trække ressourcer til os, så vi står os bedst med en fri bevægelighed. Det er jo ikke polske hindbærplukkere, it-branchen importerer, siger han.

HK's betænkeligheder har Per Buchwaldt forståelse for - sådan skal en fagforening reagere. Han understreger dog, at der er masser af forhold omkring ansættelsesvilkår, som fagforeningerne ikke har indsigt i, da mange danske it-folk slet ikke medlem af en fagforening..

- Diskussionen om vi ikke burde sørge for, at danske medarbejdere har kompetencerne i orden, så vi slet ikke behøver at importere arbejdskraft, og måske ligefrem kan begynde at eksportere den, er meget mere perspektivrig, siger Per Buchwaldt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere