Sander: Trist at miste kreative IO-folk

Både it-branchens talsmænd og videnskabsminister Helge Sander (V) beklager fem Hitman-skaberes beslutning om at flytte til Cyperns høje temperaturer og lave skat. Men heldigvis har vi internettet, så de ikke er helt tabt for Danmark, mener de.

Fem af de kreative hoveder bag en af Danmarks gennem tiderne største medie-ekportsucceser, spillet Hitman og firmaet IO Interactive, er flyttet til Cypern med deres familier og millioner.

Det kalder på selvransagelse hos både branche og politikere.

Hvorfor kan vi ikke holde på landets dygtigste og mest kreative udviklere og igangsættere?

- Vores skattesystem præmierer ikke de, der skaber store værdier. Det er ikke styrkende for det danske miljø, at innovative kræfter sidder fysisk andre steder. Som udgangspunkt er det bedre, at de lod være, siger Per Buchwaldt, formand for Dansk IT.

Han understreger, at han ikke kender IO-folkenes bevæggrunde for at søge til udlandet. Og peger på, at det ikke er unormalt at folk prioriterer andre ting højere, når økonomien er til det.

Samtidig er konsekvensen af deres fysiske fravær mindre i dag end tidligere på grund af moderne kommunikationsmidler, vurderer han.

- Tidligere var det ude af øje, ude af sind. Sådan er det ikke mere, med mobiltelefoner og internet, siger Buchwaldt.

Også videnskabsminister Helge Sander (V) beklager IO-exitten.

- Det er altid kedeligt, når dygtige og kreative folk forlader Danmark. Forhåbentlig er det for at vende tilbage om nogle år med ny inspiration og for at opsøge det meget innovative computerspil-miljø, vi har i Danmark, siger Helge Sander.

Regeringen har et ansvar for at fastholde folk som IO-stifterne, mener Sander. Men det bliver ikke med lave skatter.

- Med det velfærdsniveau, vi har valgt i Danmark, er der en nedre grænse for beskatningen. Vi må erkende, at vi ikke kan konkurrere med en række andre lande, som har valgt et lavere velfærdsniveau. Men regeringen tager opgaven alvorligt. Vores skattestop har været i kraft i snart fire år, siger Helge Sander.

- Det er en skam, de er flyttet, lyder det fra Magnus Heunicke, Socialdemokraternes it-ordfører.

Han kan dog ikke forestille sig at sætte den danske skatteprocent ned til Cypern-niveau for at holde på folk.

Det kan it-ordfører for Dansk Folkeparti Jørn Dohrmann til gengæld sagtens. Han mener ikke, at en skatteprocent som Cyperns 18 er urealistisk i Danmark.

- Det ville jeg synes, vi alle skulle nøjes med at betale. Hvis vi skruer skattesystemet anderledes sammen er et skattetryk på cirka 20 procent ikke urealistisk, siger Jørn Dorhmann.

Han synes, det er uheldigt at den danske stat er med til at give gode uddannelser til folk, der så stikker af, når de kan få en gevinst.

- Staten bliver sådan set snydt. Der er ærgerligt, men jeg forstår dem. Alle vil jo gerne have så meget som overhovedet muligt, siger han.

IT-Brancheforeningens formand Jakob Lyngsø bliver først bekymret, hvis det er virksomhederne, og ikke kun personerne, der forlader landet.

- Jeg vil ikke blande mig i, hvordan hver enkelt indretter sig. Det er først et problem, hvis vi ikke kan fastholde virksomhedernes aktiviteter i Danmark. Det er vanskeligt at lave om på skatten. Men man kan godt føle, at det ville være dejligt at fastholde de begavede mennesker i Danmark. Vi skal nok på et tidspunkt tænke i nye modeller, siger Jakob Lyngsø.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere