OpenAI er klar med sin nye selskabs-form, der en gang for alle skal afløse selskabets oprindelige ‘non-profit’-form.
Det sker efter en del ballade og uenighed om styreformen, som i det seneste års tid har ført til, at stort set alle selskabets oprindelige beslutningstagere har forladt OpenAI.
OpenAI har fra etableringen i 2015 været organiseret som non-profit under ejerskab af moderselskabet OpenAI Nonprofit- og med det vigtige punkt i vedtægterne, at det overordnede formål er at tjene menneskeheden, gøre noget godt med AI, hjælpe verden og gavne offentligheden
Selskabet etablerede i 2019 en for-profit division, der skulle sikre, at selskabet kunne tiltrække mere kapital hurtigt.
Skal de store investorers interesse vækkes, kræver det nemlig, at de kan få udsigt til at kunne hente deres penge hjem igen - og gerne relativt hurtigt.
Her har OpenAI som non-profit-organisation i dag en to-årig såkaldt ‘profit cap,’ der sætter en grænse for, hvor mange penge investorerne kan få hjem igen. Og det er et problem for selskabet,
PBT
Med den nye organisations-struktur bliver OpenAI en såkaldt PBT - ‘public benefit corporation,’ som vil få fuld kontrol over alle selskabets aktiviteter.
Det er en konstruktion, der ifølge amerikansk lovgivning skal tage hensyn til både aktionærernes værdiskabelse og til samfundets generelle interesser.
Også andre af de fremadstormende AI-selskaber er organiseret som PBT’er - eksempelvis Elon Musks xAI samt startuppen Antropic.
Begge har alene i de seneste måneder rejst flere milliarder dollar i ny kapital - og det siger lidt om investerings-niveauet i frontlinien for AI-udviklingen.
Med ændringen vurderer OpenAI, at banen kan være åben for de store investeringer i det investerings-kapløb, der for tiden pågår mellem AI-selskaberne.
“Vi er atter nødt til at rejse mere kapital, end vi nogensinde har været i stand til at forestille os,” lyder det fra OpenAI.
Selskabet peger på, at investorerne sådan set står klar, men at der er tale om så store investeringer, at investorerne kræver, at der er færre strukturelle begrænsninger og en mere klassisk virksomhedsstruktur.
OpenAI’s oprindelige konstruktion har været genstand for ballade mange gange - ikke mindst da højtprofileret topchef Sam Altman blev fyret i november 2023 - og genansat få dage senere.
Microsoft ejer i dag 49 procent af OpenAI, men har ikke meget at skulle have sagt, da selskabet kontrolleres af OpenAI Nonprofit, som i dag ejer blot to procent af selskabet.
Det er efter ændringerne angiveligt planen, at OpenAI Nonprofit fortsat skal eje en lille andel af OpenAI - men altså uden bestemmende indflydelse.
Det er desuden planen, at selskabets berømte medstifter og direktør, Sam Altman, for første gang vil få en ejerandel af OpenAI.
Det er desuden planen, at selskabets berømte medstifter og direktør, Sam Altman, for første gang vil få en ejerandel af OpenAI.
Det er tidligere blevet vurderet, selskabet med omstruktureringen vil blive prisfastsat til en værdi i omegnen af 150 milliarder dollar - lige over en billion kroner.
Sagsøgt
Som det ofte er tilfældet i USA, kører der parallelt med planerne sager i det amerikanske retssystem.
Elon Musk - der var med til at stifte OpenAI i sin tid, men siden er blevet modstander - har nemlig sagsøgt både OpenAI og Sam Altman for kontraktbrud i forbindelse med planerne.
Samtidig forsøger Meta Platforms at få Californiens statsanklager til at blokere for ændringen.
Læs også: