Artikel top billede

(Foto: Jonathan Kemper/Unsplash)

Slut med at være non-profit for OpenAI: Vil ændre fundamental del i sine værdier - topchefer siger farvel og tak

OpenAI har siden etableringen været erklæret non-profit. Det skal være slut nu for det fremadstormende selskab, som vil ændre sine vedtægter til at være ‘for-profit.’ Nu skal det handle om at tjene penge.

OpenAI vil ikke længere være non-profit og vil ikke længere som altoverskyggende hovedformål have at tjene menneskehden og gavne offentligheden.

Istedet vil selskabet være ‘for-profit’ og altså - som de fleste andre virksomheder på denne jord - have som overordnet formål at tjene penge til sine ejere.

Ifølge Reuters arbejder selskabet på en plan om at restrukturere hele kerneforretningen, så fokus bliver kommerciel.

Det skal ske ved en grundlæggende ændring, der skal frigøre selskabet fra den kontrol, som den oprindelige ejer, OpenAI Nonprofit, i dag har over selskabet.

Microsoft ejer i dag 49 procent af OpenAI, men har ikke meget at skulle have sagt, da selskabet kontrolleres af OpenAI Nonprofit, som i dag ejer blot to procent af selskabet.

Og OpenAI Nonprofit håndhæver den oprindelige målsætning: At OpenAI’s overordnede formål er at tjene menneskeheden, gøre noget godt med AI, hjælpe verden og gavne offentligheden.

Med det nye træk vil OpenAI gøre sig mere attraktiv overfor investorer og få en opbygning i stil med de fleste andre startup-virksomheder.

Sam Altman skal blive medejer

Ifølge Reuters er det planen, at OpenAI Nonprofit fortsat vil eje en lille andel af OpenAI - men altså uden bestemmende indflydelse.

Det er desuden planen, at selskabets berømte medstifter og direktør, Sam Altman, for første gang vil få en ejerandel af OpenAI.

Reuters vurderer, at selskabet med omstruktureringen vil blive prisfastsat til en værdi i omegnen af 150 milliarder dollar - lige over en billion kroner.

Selskabet vil ikke bekræfte oplysningerne til Reuters, som citerer unavngivne kilder.

Ifølge Reuters er jurister og selskabets aktionærer for tiden ved at kigge på detaljerne. Det er uvist, hvornår ændringerne vil træde i kraft.

“Vi forbliver fokuserede på at bygge AI, der gavner alle, og vi arbejder med vores bestyrelse på at sikre, at vi er positionerede til at få succes med vores mission. Non-profit er afgørende for vores mission og vil fortsat eksistere,” lyder det i en besked fra OpenAI til Reuters.

Siger farvel og tak

I samme ombæring forlader tre af OpenAI's topchefer selskabet. Det drejer sig om den mangeårige CTO Mira Murati og udviklingsdirektørerne Barret Zoph Bob McGrew.

Mira Murati har været ansat i selskabet i næsten syv år og var en kort overgang CEO for selskabet.

Hun skriver på X, at hun stopper, fordi hun 'ønsker at skabe tid og plads' til sig selv.

Fornylig har også medstifter John Schulman forladt selskabet til fordel for konkurrenten Anthropic, mens medstifter Greg Brockman har meddelt, at han holder orlov i et år.

Diskussionen om OpenAI's fremtid og grundlæggende værdier var også årsagen til magtkampen i OpenAI i november 2023, hvor Sam Altman kortvarigt blev fyret - og genansat få dage efter.

Siden har medstifter Ilya Sutskever forladt selskabet.