Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Prisen på grafikkort styrtdykker – nogle falder over 40 procent

Er det slut med de vildt høje priser på gpu'er? Noget tyder på det. Siden starten på året er priserne styrtdykket på de mest populære grafikkort.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I lang tid har grafikkort ikke været til at komme i nærheden af. Forsyningskrisen i Asien plus stor interesse for kryprovalutaer har gjort gpu'er til et samlerobjekter for medlemmer af milliardærklubber. Men nu ser det ud til, at trængslernes tid er ovre, og alle danskere, som drømmer om at opgradere deres pc, kan begynde at handle ind: Priserne styrtdykker.

En gennemgang på prisportalen Pricerunner afslører de ekstreme prisfald.

Et ASUS GeForce RTX 3080 TUF Gaming OC V2 2xHDMI 3xDP 10GB kostede 10. februar 13.000 kroner. Nu først i april er prisen 8121 kroner. Det er et fald på 37 procent.

37 procent er også prisfaldet for et MSI GeForce RTX 3080 Ti SUPRIM X HDMI 3xDP 12GB. Det kostede 19. januar 22.117 kroner. Nu er prisen ifølge Pricerunner 13.898 kroner.

I den lidt billigere ende ser vi et endnu stærkere prisfald for et Asrock Radeon RX 6600 XT Challenger D 8GB OC. Det kostede 20. januar 6545 kroner. Nu er prisen 3660 kroner. Det er et fald på ikke mindre end 44 procent.

Falder i hele verden

Tendensen er den samme over hele verden; det er ikke kun i Danmark, at vi er på vej mod købers marked. I Australien styrtdykkede Asus GeForce RTX 3080 TUF Gaming OC fra 2299 til 1499 australske dollar på en dag for leden. I Europa koster RTX 3090'erne nu under 2000 euro for første gang siden marts 2021.

Der er al mulig grund til at forvente, at priserne bliver ved med at falde. AMD og Nvidia producerer flere gpu'er end nogensinde før. Samtidig er den mest gpu-relevante kryptovaluta, Ethereum, langt under sit maksimum på 24.300 kroner fra november i fjor. Krypto-minedrift er ikke så profitabelt, som det var.


Find den helt rigtige cpu eller gpu til dit næste computer-projekt.
Magasinet AOD er spækket med viden og indsigt om processorer og grafikkort – og ikke mindst tests.
Få et nyt magasin hver tredje uge med tests og indsigtsartikler – prøv tre numre for 1,- kr.


Yderligere forventes Intel snart at oversvømme markedet med fire millioner gaming-grafikkort. Det er endnu uvist, hvor god Intels Arc-grafik vil være. Men ifølge et meget plausibelt rygte er Intel villig til at sælge dem ud under kostpris for at erhverve nogle tidlige markedsandele.

Hvis det er sandt, kan denne sommer gå hen og blive lidt af et blodbad på gpu-markedet, især med sammenbrud i lav- og mellemsegmentet.

Nye top-gpu’er på vej

De nye gpu-familier fra AMD og Nvidia, RDNA 3 og Lovelace, forventes at steppe voldsomt op på ydeevnen. Det er derfor sandsynligt, at disse nye chips vil presse priserne på eksisterende gpu'er endnu længere ned. Forvent nogle rigtig gode tilbud i sidste halvdel af 2022.

Krigen i Ukraine er dog en stor usikkerhedsfaktor; blandt andet fordi netop dette land er storleverandør af den neongas, som indgår i produktionen af chips.

Så spørgsmålet er, om du skal købe nu eller vente lidt?

Alt i alt er det mest sandsynligt, at priserne vil fortsætte med at falde. De kommende gpu'er fra AMD og Nvidia opfordrer også til tålmodighed.

Men hvis du allerede har ventet 18 måneder, kan det jo godt være, at du bare er ved at briste – og du får i hvert fald en bedre pris nu end i mange måneder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere