Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

TV'er [STORTEST]: Så vilde er de nyeste tv'er

Vi tester tre nye tv'er, som på fineste vis repræsenterer, hvad du får, hvis du køber det bedste, producenterne kan levere lige nu. Og der er faktisk større forskellighed, end man lige skulle tro.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi bruger mere tid hjemme i disse corona-tider, så der kan være god fornuft i at skifte tv'et ud nu. Hvis du altså føler at der er behov for en opgradering. Og behov er jo en relativ ting, når vi har at gøre med tv'er. For de færreste har nok et reelt behov for den allerfineste fladskærmsteknologi, men det er nu alligevel en del tillokkende argumenter for at opgradere flimmerkassen.

Fintunet af Hollywood

Tv’erne fra Panasonic og Sony har meget tilfælles og viser, hvilken retning de fleste producenter bevæger sig i. Det er stilrene og utrolig tynde tv’er baseret på OLED-teknologien. En teknologi, der har forrygende egenskaber, når det gælder kontrast, deltaljering og farvegengivelse.

Her har man desuden gjort meget ud af filmoplevelsen. Panasonics tv er det første med den nye Filmmaker-tilstand, som er skabt i samarbejde med Hollywood-studierne for at give den mest troværdige gengivelse af fim og serier.

Den nye Filmmaker-tilstand, der er skabt sammen med Hollywood, skal sikre en mere troværdig gengivelse af film og tv-serier. Den nye Filmmaker-tilstand, der er skabt sammen med Hollywood, skal sikre en mere troværdig gengivelse af film og tv-serier.

Vild opløsning

Samsung går sin egen vej. Her anvender man LED-teknologien med høj lysstyrke og stærke farver, men ikke helt så gode sortniveauer som OLED. Samsungs tv er samtidig det første i denne prisklasse, der tilbyder 8K. Det betyder, at opløsningen er fire gange højere end 4K.

Du kan gå helt tæt på den store skærm uden at skelne skyggen af pixelering. Hvis du altså kan finde indhold i formatet. For det er der ikke meget af endnu. Tv’et er dog i stand til effektivt at opskalere indhold.

Aflæser rummet

Er du typen, der aldrig er nået videre end standardindstillin-gen på dit tv, så kan du ånde lettet op. For de nye tv’er indstiller både billedet og lyden selv, så du får den ideelle oplevelse alt efter indholdet, du ser, og de omgivelser du ser det i.

Der er indbyggede sensorer, som selv måler lyset i lokalet og refleksionerne i rummet for at tilpasse oplevelsen. Men stol ikke altid på en teknologi. Det kan altså godt betale sig lige at tjekke efter, om tv’erne nu faktisk vælger de indstillinger, der er bedst.

Omsluttende lyd

Lyd fra tynde tv-skærme er sjældent en god oplevelse, men det er ret utroligt, hvad producenterne alligevel formår at klemme ud af dem.

Den intelligente motor i Samsungs tv analyserer ikke bare dine omgivelser, men behandler også lyden i det, du ser, for at give en tredimensional oplevelse, mens Sony bruger skærmoverfladen på tv’et for at skabe en lignende effekt.

En god lydbar vil fortsat være en gevaldig opgradering, men du kommer ikke desto mindre langt med den indbyggede lyd.

I den følgende test ser vi på, hvad du får, hvis du opgraderer til det bedste, tv-producenterne kan tilbyde lige nu. Her mærker du for alvor, hvor stor en opgradering der er mulig. Det er ikke en billig fornøjelse.

Tv’erne vil være over budgettet for mange, og derfor tager vi nedenfor et blik på, hvor du kan gøre de største kup, hvis du vælger at gå efter en lidt ældre model, som typisk vil være den, der giver dig mest kvalitet for pengene.

Her gør du et rigtig godt køb

Hvis du kan leve med sidste års teknologi – som stadig er fremragende – er der mange penge at spare. Vi har fundet attraktive priser i de danske webbutikker:

[su_slider source="media: 3137899,3137898,3137897,3137896,3137895" limit="5" width="1200" height="700" autoplay="0"]