Artikel top billede

Super-piraten Kim Dotcom skal udleveres til USA efter 17 år

New Zealand vil udlevere den engang verdens-kendte tyske internet-pirat Kim Dotcom til USA efter 17 år. Han risikerer lang fængselsstraf i USA.

Efter 17 år i New Zealand står den kendte internet-pirat Kim Dotcom nu til at blive udleveret til retsforfølgelse i USA.

Kim Dotcom stod bag fildelings-platformen Megaupload, som blev anvendt til upload og download af store mængder film og musik i internettets barndom..

Kim Dotcom - der er født i Tyskland - har boet på en gård i Auckland siden 2010 og er i dag new zealandsk statsborger.

Han har kæmpet imod udlevering til USA siden 2012, hvor politiet anholdte ham efter, at det på anmodning fra amerikanske FBI havde ransaget hans ejendom. Han flyttede til New Zealand i 2010.

Nu har den new zealandske justitsminister, Paul Goldsmith, underskrevet udleveringsaftalen, der betyder, at Kim Dotcom skal flyces til USA for at komme for en amerikansk domstol.

“Jeg har overvejet alle oplysninger nøje og har besluttet, at hr. Dotcom skal udleveres til USA med henblik på retsforfølgelse,” meddeler ministeren.

På X skriver Kim Dotcom, at ‘den lydige USA-koloni’ har besluttet at udlevere ham for det, som ‘brugerne har oploadet på Megaupload.’

“Det er retfærdighed nu om stunder,” skriver han.

Kim Dotcom er den sidste af fire topchefer i Megaopload, der skal igennem retsmøllen.

De tre andre blev anholdt i Auckland i New Zealand i 2012, nemlig den tyske marketingchef Finn Batato, den tyske teknologichef Mathias Ortmann samt hollandske Bram van der Kolk.

Mathias Ortmann og Bram van der Kolk blev i 2023 idømt fængsel i New Zealand, men slap altså for at blive udleveret til USA.

Finn Batato døde for nogle år siden - også i New Zealand.

USA mener, at netop disse fire top-figurer i Megaupload har kostet film- og musikselskaber flere milliarder kroner i tabt indtjening på pirat-platformen, hvor man frit kunne oploade og downloade musik og film i store mængder.

Ifølge anklageskrifterne tjente Megaupload tykt med penge på piratvirksomheden.

NZ Herald skriver, at Kim Dotcom tidligere har erklæret, at han vil anke alle afgørelser imod ham. Ifølge avisen kan det betyde, at en reel udlevering til USA kan komme til at lægge flere år ude i fremtiden.

Kim Dotcom er aktiv del af den offentlige debat i New Zealand, hvor han blandt andet har være med til at stifte et politisk parti, Internet-Mana, som har stillet op til parlamentsvalget - men dog ikke kom ind.