50.000 pc'er leder efter Einsteins bølger

50.000 computerejere har de sidste to måneder valgt at donere deres overskydende regnekraft til at tygge sig gennem store datamængder i jagten på Einsteins gravitationsbølger. Samtidig leder mere end fem millioner pauseskærme fortsat efter liv i rummet.

Pauseskærmene har endnu ikke fundet E.T., men projektet SETI@Home har vist, at tusindvis af computerbrugere over hele verden er villige til at stille regnekraft til rådighed for videnskaben.

På mindre end to måneder er det således lykkedes projektet Einstein@Home at rekruttere 50.000 computere til at knuse enorme datamængder. Det skriver magasinet New Scientist.

Einstein@Home leder ligesom SETI@Home efter svar fra universet. Projektet søger efter observationer, der underbygger fysikeren Albert Einsteins gravitationsteori.

- Det vil være et enestående øjeblik for både den teoretiske og den eksperimentelle fysik, hvis vi finder et resultat på denne måde, siger projektleder Bruce Allen fra University of Wisconsin til New Scientist.

Det vil også være første gang, at det lykkes at opnå et videnskabeligt gennembrud ved hjælp af distribuerede beregninger foretaget med frivillig regnekraft.

Gravitationsbølger måles med laser

Einstein@Home fungerer som en pauseskærm, der går i gang, når pc'en ikke bruges. Programmet behandler data fra to laboratorier i henholdsvis USA og Tyskland.

Einsteins generelle relativitetsteori fra 1915 beskriver Einsteins model for gravitationen, altså tiltrækningen mellem stof i universet.

Mens forgængeren Isaac Newtons beskrivelse af tyngdekraften fra 1687 er rigeligt for de fleste, så er Einsteins gravitationsteori helt central i moderne fysik og især forståelsen af universet.

Derfor leder forskerne efter de gravitationsbølger, som ifølge Einsteins teori vil opstå, når ultramassive objekter, såsom neutronstjerner, roterer.

Ved hjælp af laserstråler vil forskerne måle, hvordan strålen ændrer længde, hvis den rammes af en gravitationsbølge.

Mere end fem millioner brugere

I øjeblikket knuser de frivillige computere data fra omkring 600 timers observationer. De 30 gigabyte data splittes op i bidder af omkring 12 megabyte, som Einstein@Home-computerne tygger sig igennem.

SETI@Home, som leder efter tegn på liv uden for Jorden, blev lanceret i maj 1999 og har i dag mere end 5,3 millioner brugere.

Siden er der lanceret en række andre projekter efter samme model, som blandt andet behandler data fra den medicinske forskning.

Relevante link

Einstein@Home

SETI@Home




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere