Socialdemokraterne vil have Tetra nu

Et fælles landsdækkende mobilnetværk til det danske beredskab kan ikke vente til 2007, mener Socialdemokraterne. Partiet vil med en ny beredskabsplan bruge store millionbeløb på at indføre mobilteknologien Tetra hos politi, brandvæsen og forsvar allerede i år.

Det seneste forsvarsforligs planer om at vente med en satsning på mobilteknologien Tetra til 2007 skydes nu ned af Socialdemokraterne.

Partiet lægger med et nyt beredskabsudspil op til, at de danske politikere efter mange års tøven én gang for alle slår fast, at det er den digitale mobilteknologi Tetra, der skal satses på i det danske beredskab.

Det vil gøre det muligt for blandt andet det kommunale beredskab at investere i nyt udstyr til radiokommunikation uden risiko for, at det ikke fungerer sammen med andre kommuner eller myndigheder.

- Det handler om at komme ud over rampen nu, og beslutningen burde være truffet for længe siden, siger Thomas Adelskov, it-ordfører for Socialdemokraterne.

Strukturreform kræver handling

Oven på naturkatastrofer og fyrværkeriulykken i Seest vil Socialdemokraterne ikke vente med at træffe en beslutning om Tetra til 2007, som der ellers er lagt op til i det seneste forsvarsforlig.

Specielt med henblik på Strukturreformen vil partiet sikre, at investeringerne i ny teknologi bruges på en koordineret måde, så det fungerer sammen på tværs af kommunegrænser og myndigheder.

- Beslutningen er nødvendig, så man ikke laver fejlinvesteringer og begynder at investere i analoge radioer. Der kommer kommunesammenlægninger, som betyder, at man i det kommunale beredskab skal træffe beslutning om, hvilke teknologer der skal satses på, siger Thomas Adelskov.

Politisk tøven

Allerede i 2001 fik Motorola en landsdækkende licens til at opbygge et Tetra-netværk med henblik på det danske beredskab.

På grund af politikernes tøven har selskabet i stedet været nødt til at satse på det kommercielle marked, hvor gennembruddet var en større leverance af Tetra-radioer til mere 1.000 busser i Storkøbenhavn sidste år.

Kun hos Københavns Brandvæsen har man turdet satse på Tetra-teknologien, selvom man dermed løber en risiko for, at politikerne vælger at satse anderledes.

Det betyder, at både indkøbscentret Field's og det nye operahus i København har brugt store beløb på at installere Tetra-dækning, så brandvæsenet kan kommunikere i tilfælde af en ulykke.

Tetra-teknologien er specielt udviklet til beredskabet og indeholder blandt andet gruppeopkald og mulighed for prioritering af opkald.

Uudnyttet potentiale

For Thomas Adelskov og Socialdemokraterne handler det om at tage en beslutning om Tetra hurtigst muligt, så man undgår knopskydninger, der måske ikke fungerer optimalt sammen.

- Det vil være uhyggeligt kedeligt, hvis vi får en teknologi, der indeholder en masse muligheder, men vi stadig ender med en masse forskellige radioer og uden alle fordelene, fordi vi er for langsomme til at tage en beslutning, siger han.

Thomas Adelskov henviser til, at adskillige rapporter har peget på Tetra, og at der derfor ikke er den store risiko ved at satse på den internationale standard, som også er valgt i Sverige og Norge samt en række andre europæiske lande.

Det har tidligere været fremme, at udgiften til Tetra vil løbe op i 800 millioner kroner, men Thomas Adelskov foreslår, at mange myndigheder ville kunne lease udstyret for at gøre investeringen mindre.

Han opfordrer samtidig kommunerne til at gå sammen i udbud, når der skal indkøbes nyt udstyr.

Relevante links

Socialdemokraternes beredskabsudspil




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere