Artikel top billede

(Foto: U.S. AIR FORCE ACADEMY)

X sparket ud af Brasilien efter retssag: Truer landets suverænitet

Højesteret vurderer, at Elon Musk og X ikke har gjort nok for at undgå spredning af misinformation. Klækkelig bøde venter borgere, der vil fortsætte brugen af X.

Den brasilianske højesteret vil blokere af Elon Musks sociale medieplatform, X, efter at virksomheden undlod at udpege en juridisk repræsentant i landet.

Dommer Alexandre de Moraes, som har været i konflikt med Musk siden april, krævede fredag eftermiddag en "øjeblikkelig, fuldstændig og total suspension af X's aktiviteter" i Brasilien, indtil alle domstolsordrer er overholdt, bøder betalt, og en ny juridisk repræsentant er udpeget, skriver the Guardian.

Den brasilianske telekommunikationsmyndighed har fået 24 timer til at håndhæve beslutningen og har allerede videreformidlet ordren til landets mere end 20.000 internetudbydere.

Moraes har desuden tidligere anmodet Apple og Google om at implementere teknologiske barrierer mod X-appen, men denne del af ordren blev senere trukket tilbage for at undgå unødvendige forstyrrelser for de to teknologigiganter.

X, tidligere kendt som Twitter, har været uden en juridisk repræsentant i Brasilien siden august, da Musk lukkede virksomhedens operationer i landet som reaktion på, hvad han kaldte "censurordrer" fra Moraes. Konflikten begyndte, da Moraes i april beordrede suspensionen af flere konti på platformen for at sprede misinformation, en handling Musk fordømte som censur.

Præsident Luiz Inácio Lula da Silva udtalte, at alle, der investerer i Brasilien, skal respektere landets love, og understregede, at Musk skal rette sig efter højesterets beslutning, hvis Brasilien skal bevare sin suverænitet.

Borgere, der forsøger at tilgå X med for eksempel VPN, risikerer at få en bøde på 6.800 pund, der svarer til cirka 60.000 kroner.