Bærbare maskiner er i rivende udvikling for tiden.
Kunstig intelligens pibler frem, og den nødvendige hardware vinder indpas, mens traditionelle chip-producenter som Intel og AMD åndes i nakken af mobilproducenter som Qualcomm, som nu er i stand til at køre Windows på særligt strømoptimeret hardware.
AMD kraftigste laptop-processor, med det kryptiske navn Ryzen 9 AI 370 HX, tager dog udfordringen op – og bliver her serveret på eminent vis af Asus, som i sin særlige Zenbook ’S’ skaber en unik ramme til den lovende hardware.
Slank, stærk og sofistikeret
Oftest skal man vælge her i livet. Vil du have en slank og let maskine, må du give afkald i hvert fald noget af ydelsen, holdbarheden og/eller skærmstørrelsen.
Med Asus Zenbook S 16 er der dog ikke givet afkald på meget, da det er lykkedes de taiwanske ingeniører at klemme en 16 tommer skærm i en bare 1,1 centimeter tyk enhed, der vejer under halvanden kilo.
Den tilhørende 65 watts USB-C oplader er også en ekstrem kompakt sag, der blot vejer 190 gram, så den samlede pakke ender med at veje mindre end en tilsvarende Macbook Air 15 med oplader.
Samtidig tilbyder den åleslanke enhed et fornuftigt at både nyt og gammelt i sit udvalg af porte, som tæller to gange USB-C med Thunderbolt 4, en ældre USB-A, jack-stik, HDMI-udgang og en SD-kortlæser. Alt det, de fleste behøver.
Mest forbløffende er dog, at maskinen trods sin tynde profil og fjervægt ikke virker skrøbelig eller hul – noget som jeg har oplevet med rekordlette enheder som Acers Swift Edge-enheder.
Det eneste, der trækker kvalitetsindtrykket lidt ned er, at lågen over skærmen består af hvad der ligner plast – i realiteten er det dog det, som Asus kalder ’keramisk aluminium’, hvorfor det også virker langt mere robust end plast.
Her er der samtidig fundet plads til et enormt touch-felt, som lystrer ganske kvikt, mens tastaturet lystrer fint – selv om man kan ærgre sig en anelse over mærkets insisteren på at rulle med små ’Enter’ og pile-taster.
Flot udsigt
Med Zenbook S 16 byder Asus på en af sine bedste bærbare skærme.
Opløsningen er på 3.2K, hvilket klæder det store 16 tommer lærred, som komplimenteres yderligere af nogle meget slanke rammer omkring skærmen.
Det er OLED-teknologi, der bydes på her, hvorfor farver og kontrast er eminente.
Den maksimale lysstyrke kan der heller ikke udsættes noget på, selv om det er en svaghed, der er bemærket i andre enheder med samme teknologi ombord.
Hvad der også er mindre givet er, at skærmen kan opdateres med flydende 120 Hz, mens der samtidig er uhyre velkalibrerede farver.
Endnu mindre givet er, at der i så slankt et kabinet også leveres udmærket lyd.
Men det sørger Asus altså for med intet mindre end seks højttalere, der sammen pumper overbevisende lyd ud.
Der spilles dog ikke nær så høj lyd eller leveres så meget bas som i Apples imponerende Macbook Pro 14, men selve lydbilledet er pænt.
Den bedste AI-processor til Windows
Inde i Asus’ fluevægter finder man, hvad der på mange måder er den bedste processor, som man kan opdrive til Windows-bærbare: AMD’s Ryzen 9 AI 370 HX.
Navnet er noget nær umuligt at afkode, men det dækker altså over intet mindre end 12 kerner, heraf otte er særligt strømoptimerede af slagsen, som sammen kan arbejde med 24 regnetråde på en gang.
Men den gemmer også på meget mere, navnlig den kraftigste indbyggede NPU (Neural Processing Engine) til dato, der kan levere 50 TOPS samt det kraftigste, indbyggede grafikchip til dato til Windows-markedet.
Det hele er samtidig serviceret af 32 gigabyte lynhurtig DDR5X hukommelse, hvilket giver 120 gb/s båndbredde – det samme man finder i Apples bomstærke M4-processor.
Alle de tal omsættes i hverdagen til en yderst kompetent maskine, som kan løfte stort set alle opgaver.
Tung videoredigering kan den godt klare, mens de fleste spil kan spilles, så længe man holder sig til medium-indstillinger.
Spilmæssigt er vi på niveau med dedikerede grafikkort som Nvidias Geforce RTX 3050 4GB – hvorfor man skal op i deciderede bærbare workstations, gamer-laptops eller hundedyre enheder såsom Macbook Pro med M3 Max-processorer for at få det ekstra kraftoverskud.
Ingen af delene er dog så lette, elegante og stadigt overbevisende, hvad angår ydelsen.
Dertil er maskinen ’Copilot+’ klar, hvilket betyder at Windows 11 lovende AI-funktioner til eksempelvis livetranskribering af video kan understøttes, når de engang bliver klar
Batteriet er på 78 Wh – hvilket kan synes af lidt for så stærk en maskine, men da alle elementer er fint integreret leveres en imponerende driftstid på omkring ti timer.
Og da maskin-processor komboen ikke kræver den store strøm, kræves heller ikke den store køling, hvorfor blæserstøjen aldrig tager overhånd.
Bomstærk fluevægter
Skinnet bedrager med Asus Zenbook S 16.
Hvad der ligner en maskine, hvor formen har fået overtaget over funktionen, er faktisk en af de mest helstøbte enheder fra selskabet i langt tid.
Ydelsen er i top. Kontaktflader mellem bruger og maskine ligeså. Det hele serveret i et let og overraskende stærkt kabinet.
Asus synes nok selv, med rette, at selskabet her har skabt et potentielt hit, hvorfor prisen har fået lov til at snige sig op på 15.499 kroner for dagens testemne.
Den er dog fuldt ud retfærdiggjort, så der gives fem stjerner herfra.