IBM: Sander skal kræve åbne filformater

Videnskabsministeriets rapport om open source understreger, at der er problemer med at udveksle dokumenter mellem Microsoft Office og Open Office. Derfor må ministeriet nu gå ind og fastsætte en åben dokumentstandard baseret på XML, mener softwaredirektør Thomas Gregers Honoré fra IBM i Danmark.

Et åbent standardiseret dokumentformat baseret på XML er en nødvendighed, hvis open source skal slå i gennem på kontorarbejdspladserne i det offentlige.

Derfor må videnskabsminister Helge Sander sørge for, at sådan en standard kommer på plads, mener IBM Danmark.

Problemet er, at de dokumentformater, der anvendes i Microsofts Office-produkter, ikke er åbne. Det udgør en reel barriere for frit at vælge mellem Open Office og Microsoft Office.

Det konkluderer Videnskabsministeriet i sin rapport om open source i det offentlige.

Af rapporten fremgår det ifølge IBM, at det er vanskeligt at overføre data fra et Excel-regneark til kontorpakken Open Offices regnearksprogram.

- Man kan ikke stille krav om, at en borger skal have et bestemt værktøj for at kunne udveksle information med det offentlige, siger Thomas Gregers Honoré, softwaredirektør i IBM Danmark.

Han mener, at det er Videnskabsministeriets opgave at opstille retningslinjer for et åbent format, så det ikke er nødvendigt for en borger at have Excel på sin pc for at kunne læse et regneark fra kommunen.

Videnskabsministeriet har udarbejdet en såkaldt referenceprofil, hvor Microsoft sidste år frigav informationer om, hvordan det er muligt at udveksle data med Office-pakken.

Det er dog ikke nok til at sikre, at det altid er muligt at udveksle dokumenter. Referenceprofilen beskriver nemlig ikke selve Microsofts filformater.

Det kan ifølge Thomas Gregers Honoré på længere sigt give problemer, efterhånden som de offentlige institutioner opbygger større og større mængder af dokumenter i Microsoft-ejede filformater.

- Det, der står i rapporten, betyder, at vi er på vej ned ad den forkerte vej, siger han.

I stedet opfordrer han kraftigt Videnskabsministeriet til at vælge åbne dokumentformater baseret på XML og lave en beskrivelse af den danske XML-standard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere