Dansk bredbåndstelefoni på dyre omveje

De danske udbydere af bredbåndstelefoni tøver med at sende indbyrdes opkald til hinanden via internettet. I stedet sendes opkaldene på en omvej ud på det traditionelle telefonnet, hvor kunderne skal betale for opkaldet.

Internettet springes over, når kunderne hos forskellige danske udbydere af bredbåndstelefoni ringer til hinanden.

I teorien burde de enkelte opkald kunne sendes gratis over internettet, men i praksis dirigeres opkaldet på en omvej ud på det traditionelle telefonnet, inden det sendes tilbage på nettet.

Det koster for den kunde, der ringer op, fordi han skal betale en minutafgift for de opkald, som går via det traditionelle telefonnet.

Problemet er, at det enkelte selskab ikke ved, om der også sidder en IP-telefon-kunde i den anden ende og heller ikke, hvilken server på nettet der eventuelt skal forbindes til.

- Det er tåbeligt at flytte opkaldene ud til det offentlige telefonnet og så tilbage til internettet, siger Aksel Lykke Paulsen, direktør for Århus-firmaet Redspot.

Tysk-stiftet projekt

Redspot er derfor gået med i samarbejdet E164.info, hvor 20 forskellige udbydere af IP-telefoni lister sine kunder og dermed giver hinanden mulighed for at sende indbyrdes opkald via nettet.

Tjenesten blev stiftet af tyske Sipgate, men er på vej til at blive en uafhængig tjeneste for udbydere af IP-telefoni.

Den er dog ikke alene på markedet, for adskillige firmaer og organisationer har forsøgt at skabe det fælles register, som vil gøre udbyderne i stand til at koordinere deres opkald.

I Danmark har Jens Davidsen, der stiftede Musimi, med tjenesten E164.dk forsøgt at skabe et samlingssted for de danske teleselskaber, så de kan slå op i et fælles register, et såkaldt ENUM-træ.

Det gør det muligt at sende opkald mellem to IP-telefonikunder den korteste vej over nettet.

Ringe dansk opbakning

Ingen danske selskaber har endnu dog bidt på krogen.

- Det er et forsøg på at starte op mellem os danske udbydere, men der har ikke været den helt store interesse for at koble sig op. Jeg kunne forestille mig, at det er fordi de andre er også små udbydere, siger Jens Davidsen.

Musimi er det andet danske medlem af E164.info, som Redspot nu også benytter, men Jens Davidsen ser fortsat tjenesten som meget umoden.

- Det er stadigt et forsøgsprojekt, og vores erfaringer er, at der faktisk ikke er særligt mange, der har lagt numre ind, siger han.

Jens Davidsen nævner, at det samme gælder for andre projekter, som heller ikke har været de store succeser.

Ifølge ham skyldes det primært, at de fleste udbydere af bredbåndstelefoni er mindre selskaber, som har fokus på andre ting end indbyrdes opkald.

Venter på magisk grænse

Han tror dog på, at det vender, når antallet af danske kunder på bredbåndstelefoni vokser.

- Stort set alle de andre IP-udbydere har en testkonto på E164.dk, men de har ikke brugt den endnu, og jeg tror, det skyldes manglende tid, lyst og ressourcer. Jeg tror, at vi lige skal op og nå en magisk grænse, og så kan folk se, at det er smartere at sende IP til IP, for man vil gerne udnytte sin kapacitet, siger Jens Davidsen.

Blandt andet Redspot har fravalgt det danske register.

- Det har vi indtil videre valgt fra, for det giver ikke mening, at de her ENUM-træer dukker op overalt. Der skal være så få som muligt. Vi ser ingen fordele i et rent dansk projekt, siger Aksel Lykke Paulsen.

Samarbejde

Som nogle af de få selskaber i Danmark har Jens Davidsens selskab Musimi og konkurrenten Goip indgået en aftale, så deres kunder kan ringe til hinanden direkte via nettet. Musimi har også indgået peering-aftaler med selskaberne Telefin og Redspot.

Det kræver dog, at kunderne på forhånd er klar over muligheden og indtaster en bestemt forvalgskode på deres telefon.

Hos Goip begrunder stifter Ivan Sølvason det med, at mange kunder efterspurgte det specifikke samarbejde med Musimi, og selskabet har ikke overvejet et lignende samarbejde med andre selskaber.

- Der er ingen penge i det i dag, så det er et spørgsmål om, hvor spændende det egentlig er. Det er noget, vi vil overveje, når vi bliver noget større. Nu skal vi måle på, hvor mange peering-opkald, der er, og om det er noget, der belaster vores netværk dramatisk, siger Ivan Sølvason.

Samme melding kommer fra konkurrenten Telsome, som ikke er sikker på, at såkaldt peering, hvor der laves aftaler om indbyrdes opkald, er vejen frem for IP-telefoni.

- Jeg kan sagtens se pointen i det, men det er ikke så simpelt, som det lyder, for det kræver, at de to servere, som skal snakke sammen, står inden for rækkevidde. Jeg tror ikke, det bliver fremtiden for IP-telefoni, siger Tim Chawes, direktør for Telsome.

IT- og Telestyrelsen har udarbejdet en rapport om barrierer for IP-telefoni i Danmark, som lige nu er i anden høringsrunde, men her fokuseres mest på de lovmæssige og økonomiske aspekter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere