Hør radio over nettet

Der er tusindvis af radiostationer, der sender over internettet. Alle med en hurtig forbindelse kan koble sig på en af de mange stationer, og der er noget for enhver smag. Lydkvaliteten er dog svingende, og en fast internet-forbindelse er at foretrække, hvis man for alvor vil høre radio gennem computeren.

Kvalitet

En computer med forholdsvis hurtig internet-opkobling, et lydkort og et par højttalere eller hovedtelefoner samt en afspiller er nok til at komme i gang med at høre radio over nettet. Ligegyldig om man er til klassisk eller dødsmetal, er der en netstation, der passer til én.

Fordelen ved netradio frem for luftbårne signaler eller radio over kabelnettet er det langt større antal stationer fordelt på mange genrer. Derudover kan man få en større mængde information om musikken i forhold til gammeldags æter-radio. For det meste kan man nemlig se navnet på kunstneren og titlen på nummeret, mens man lytter.

Der er ikke nogen standard for hvilke formater, der skal benyttes til streaming audio. De tre mest populære er Microsoft Media, RealMedia og MP3. Nogle netstationer benytter flere af formaterne - for eksempel udsender Danmarks Radio i RealAudio-format og Windows Media-format.

Lyd fylder meget i digital form, og for alle formater gælder, at lydsignalet bliver komprimeret, før det udsendes. Når man afspiller en almindelig musik-cd, overføres der mere end en megabit pr. sekund, men i komprimeret form fylder musikken lige fra otte kilobit i sekundet (kbit/s) og op.

Man skal ikke regne med musik i cd-kvalitet fra en netradio og slet ikke, hvis stationen ikke udsender i en høj bitrate. På mange netstationer kan man vælge mellem flere forskellige kompressioner for eksempel 28 kbit/s eller 128 kbit/s, hvor sidstnævnte giver en lydkvalitet, der sagtens kan måle sig med en FM-radio.

Under alle omstændigheder gælder det, at man skal have en ret hurtig internetforbindelse, hvis man vil undgå huller i lydstrømmen. Hvis man har modem eller ISDN, vil man typisk opleve klumper i strømmen, og desuden skal man betale minutpris. Derfor er en hurtig, fast forbindelse at foretrække.

Afspillere

Det kræver en afspiller at lytte til netradio. Media Player kan hentes fra Microsoft, mens RealPlayer 8 Basic kan fås fra RealNetworks. Både i Media Player og RealPlayer, der begge er gratis, er det ret nemt at finde frem til de radiostationer, der passer til éns musiksmag.


En søgefunktion i Media Player 7 gør det let at finde frem til de radiostationer, man er interesseret i. Man kan for eksempel få stationerne sorteret efter musikgenre eller sprog. Her har vi fundet ti danske stationer.

Under Windows er WinAMP den mest populære afspiller, der kan klare streamet MP3, men man kan også vælge UltraPlayer, Sonique eller en helt fjerde. De fleste af dem er gratis, nogle af dem kan klare flere streaming-formater, og der findes for øvrigt også afspillere til Apple-computere og Unix-systemer. På websitet SHOUTcast finder man et par tusinde radiostationer, man kan vælge imellem.

WinFM er en lille, overskuelig "tuner" til netstationer. Den kan dog kun bruges til stationer, der benytter Windows Media-formatet.
De ovennævnte afspillere kan bruges til mange andre filformater end dem, der bruges til streaming audio. Hvis man kun er interesseret i at lytte til netradio, kan en mere brugervenlig og mindre ressourcekrævende afspiller være at foretrække. Der findes adskillige freeware- og sharewareprogrammer, der kan bruges til radiosurfing. Til Windows kan vi i flæng nævne SonicBox iM Tuner og WinFM.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere