Ny smørelse giver harddiske længere levetid

Et nyt og mindre klistret smøremiddel kan både forlænge harddiskens levetid og tillade, at hastigheden passerer 10.000 omdrejninger i minuttet. Det nye materiale er også billigere end dem, der i dag anvendes til at beskytte harddiskene.

Harddisken skal fedtes godt og grundigt ind, hvis den skal rotere med 10.000 omdrejninger i minuttet, mens læsehovederne farer frem og tilbage for at hente filer til de utålmodige brugere.

Nu har amerikanske kemikere fundet et nyt smøremiddel, som kan give hurtige harddiske længere levetid og mindre risiko for fejl. Det skriver American Chemical Society i en pressemeddelelse.

Harddiskens blankpolerede skiver, hvor data lagres, bliver i dag beskyttet af en film af flour-holdige polyætere (PFPE). Dette materiale er imidlertid ikke optimalt i forhold til at flytte grænsen for harddiskens hastighed yderligere.

Synker i smøremiddel

Selve de magnetiske læsehoveder rører ikke ved diskens overflade, men når læsehovedet står stille, synker små støttearme ned og rører ved disken.

For at beskytte den sarte overflade på diskene er de belagt med PFPE-materialet. Dette materiale er imidlertid ikke fast, så derfor synker støttearmene en anelse ned i materialet.

Når læsehovedet sætter i bevægelse igen, skal materialet give slip på støttearmene og samle sig til en jævn overflade.

PFPE-materialet er imidlertid "klistret". Denne egenskab sørger for at materialet bliver siddende på de roterende skiver. Men det betyder også, at den beskyttende film hænger fast i læsehovedets støttearme.

Derfor risikerer man i værste fald, at den beskyttende film river læsehovedet af og ødelægger disken.

Slynges af

Det nye materiale SHP, som er udviklet af ph.d. studerende Wei Xiao fra University of Illinois, er baseret på almindelig polyester. Det gør det billigt, samtidig med at det løser flere af problemerne med de nuværende materialer.

SHP danner en mere fast overflade, når det påføres som en tynd film, end PFPE og kan samtidig sidde fast på diskene uden at gå kemisk i forbindelse med dataskiverne.

Et andet problem med de nuværende materialer er, at centrifugalkraften fra en skive, som roterer med over 10.000 omdrejninger i minuttet, kan danne bølger i materialet.

Sådan en ujævn overflade kan gøre arbejdet vanskeligt for læsehovedet. Samtidig kan det gøre filmen så tynd visse steder, at den ikke beskytter diskene efter hensigten. Ved endnu hurtigere omdrejningshastigheder risikerer man, at filmen slynges af og ødelægger disken.

For at stabilisere den nye polyesterfilm, så den har de rette egenskaber fra både flydende og faste stoffer, er den tilsat store organiske molekyler under fremstillingen, skriver American Chemical Society.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere