Go’morgen venner
Det er i dag onsdag 7. august, og her har du Computerworlds morgen-briefing.
Denne morgen er det igen Jacob Wittorff, der har vundet i lotteriet og er stået tidligt op for at føre dig gennem den gryende morgens nyhedsstrøm.
Vi lægger i dag ud med historien om, at Googles nederlag i en historisk monopolretssag mandag aften også kan blive en dyr affære for virksomheder som Apple og Mozilla.
Historisk Google-dom kan koste Apple og Mozilla dyrt
Mandag aften faldt der dom i en amerikansk retssag mod Google, hvor det blev slået fast, at søgegiganten har brudt loven i forsøget på at fastholde sin dominerende status på markedet for søgemaskiner.
Det er blandt andet sket gennem aftaler, hvor der er blevet betalt milliarder til blandt andet Apple og Mozilla for at gøre Google til standardsøgemaskine i henholdsvis Safari og Firefox-browseren.
Stopper betalingerne, risikerer begge selskaber at mangle milliarder på bundlinjen, og det kommer til at gøre særligt ondt på Mozilla. Ifølge det amerikanske magasin Fortune havde Mozilla i 2022 en omsætning på 593 millioner dollar, og ud af dem kan 510 millioner dollar tilskrives aftalen med Google.
Medstifter af OpenAI trækker sig
Greg Brockman og John Schulman, der begge er medstiftere af OpenAI, trækker sig nu fra firmaet.
John Schulman, der af mange er blevet hyldet som arkitekten bag ChatGPT, forlader helt firmaet til fordel for en stilling hos konkurrenten Anthropic, mens Greg Brockman vælger at gå på orlov indtil årets udgang.
Greg Brockman menes at stå særligt tæt på topchef Sam Altman, og var også en af dem, der tog hans parti, da han i efteråret først blev fyret og efterfølgende genansat.
Ifølge Bloomberg forlod produktchef Peter Deng også OpenAI for få måneder siden, mens flere folk fra selskabets sikkerhedsteam også forlod skuden tidligere på året.
Rusland indfører ny kryptolov
Kryptovalutaer har tidligere været fuldstændig forbudt i Rusland.
Men de omfattende sanktioner mod landet betyder ifølge Børsen, at den russiske regering fra 1. september har indført en ny kryptolov, der åbner for, at udvalgte russiske virksomheder kan modtage betalinger i kryptovalutaer.
Selvom Rusland vil forsøge at omgå sanktionere på denne måde, så forventer kryptoekspert Valerie Kennedy fra Chainalysis ikke, at den nye kryptopolitik vil ændre meget.
"Blockchainens iboende gennemsigtighed sammen med de vestlige allierede regeringers bestræbelser på at indføre sanktioner vil gøre det muligt at identificere relevante sanktionerede brugere,” siger hun til Børsen
Hackergrupper angriber forsyningskæder – én af fem siger, at de har været påvirket
En ny undersøgelse viser ifølge HP’s cybersikkerhedsenhed HP Wolf Security, at der er en stigende bekymring for, at statsfinansierede hackergrupper angriber fysiske forsyningskæder, hvilket blandt andet kan få konsekvenser for tilgængeligheden af hardware-produkter.
Ifølge undersøgelsen, der er blevet gennemført blandt 800 it- og sikkerhedsbeslutningstagere, oplyser en ud af fem adspurgte organisationer, at de er blevet påvirket af såkaldte nationalstatslige trusselsaktører, der har rettet sig mod forsyningskæder for computere og andre typer hardware.
I dag er det 80 år siden, at IBM præsenterede computeren “Mark I”
IBM’s daværende topchef Thomas J. Watson Senior løftede 7. august 1944 sløret for en af verdens første digitale computere på Harvard University i USA.
Computeren havde det officielle navn Automatic Sequence Controlled Calculator (ASCC), men den blev på Harvard kendt under navnet “Mark I”.
Computeren gjorde brug af hulkort og for tiden relativt simpel teknologi, alligevel var den mere end 15,5 meter lang, 2,4 meter høj og vejede fem ton.