Danmark hårdt angrebet af Mydoom-orm

Danske sikkerhedsfirmaer melder om massive angreb fra den nye bagdørs-orm Mydoom, der spreder sig med lynets hast over nettet. Sikkerhedsfirmaer verden over er i alarmberedskab over ormen, der kan udvikle sig til den værste nogensinde.

Bagdørsormen Mydoom spreder sig til danske Windows-pc'er i et afsindigt tempo. Sikkerhedsselskabet Comendo stoppede den første orm mandag klokken 22.45, og siden er det gået rigtigt stærkt.

- Vi havde klokken 9.30 stoppet 2.200 inficerede mails, så den spreder sig ekstremt hurtigt, siger Chris Østergaard fra Comendo, der skanner og filtrerer en række virksomheders e-mail for virus.

Han oplyser, at omkring 70 procent af de virusser, selskabet stopper i øjeblikket, er Mydoom-ormen.

Spredes også over Kazaa

Også konkurrenten Esec har sit hyr med Mydoom-ormen, der tillige går under navnene Novarg eller Shimgapi.

- Ormen åbner en bagdør, der gør det muligt at misbruge den inficerede pc som proxyserver. Det er også muligt for en hacker at afvikle programmer på pc'en, siger Peter Jelver, sikkerhedschef for Esec.

Ifølge sikkerhedsfirmaerne kan Mydoom udvikle sig til en meget stor trussel, da programmeringen er ret avanceret.

- Den er opbygget efter samme princip som tidligere orme, men denne gang vil ormen ud over at sende en e-mail med sig selv til andre pc'er også blive gemt i Kazaa-kataloget med et attraktivt fupnavn, eksempelvis ICQ 2004, så den også bliver spredt via dette netværk, siger Peter Jelver.

Derved kan problemerne med Mydoom også vise sig at blive større, end dem bagdørsormen Bagle skabte for en uge siden.

Højeste alarmberedskab

Ormens programmering, potentielle ødelæggelsesmuligheder og hurtige udbredelse har fået de internationale sikkerhedsfirmaer til at opgradere den til en særdeles alvorlig trussel.

Ligesom en række andre orme spreder Mydoom sig ved at installere en SMTP-postserver på den inficerede pc. Mydoom indsamler e-mail-adresser fra postprogrammernes adressebøger og fra midlertidigt lagrede websider på harddisken.

Dernæst sender ormen kopier af sig selv til de adresser, den har indsamlet. Hvis brugeren klikker på den vedhæftede fil, vil ormen installere sig selv. Derudover vil Mydoom altså også søge at sprede sig via Kazaa.

Antivirusfirmaer om Mydoom:
Computer Associates
F-Secure
McAfee
Sophos
Symantec
Trend Micro




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere