Bagdørsormen Bagle mister pusten

It-sikkerhedsspecialister afblæser alarmen over bagdørsormen Bagle, der dukkede op i Danmark søndag. Ormen spreder sig nu kun ganske langsomt. Det skyldes, at danskerne var hurtigere til at opdatere deres antivirussoftware, og at koden ikke var særlig nytænkende.

Ormen Bagle, der fra søndag skabte skræk blandt danskerne, har mistet pusten og spreder sig nu kun langsomt til computere herhjemme.

Det får flere it-sikkerhedsspecialister til at afblæse alarmen, da Bagle har vist sig ikke at være på niveau med katastrofale orme som Sobig og Swen.

- Ormen er ikke blevet mere udbredt i forhold til i går, og vi anser den ikke for at være af stor betydning, siger sikkerhedschef Preben Andersen fra DK-CERT til Ritzaus Bureau.

Også sikkerhedsfirmaet Comendo melder, at det er ved at have styr på ormen.

- Bagle er nu nede i et helt andet niveau end i går. Vi har kun stoppet 1.116 i dag, hvor tallet ved samme tid i går lå på det syvdobbelte. Jeg tror, den vil være næsten helt væk en af de nærmeste dage, siger Martin Sundahl, teknisk chef i Comendo.

Spredes via adressebogen

Bagle spreder sig på samme måde som en række andre orme ved at installere en SMTP-postserver på den inficerede pc. Bagle indsamler e-mail-adresser fra postprogrammernes adressebøger og fra midlertidige websider på harddisken.

Så sender Bagle kopier af sig selv til de adresser, den har indsamlet. På nogle systemer vil den vedhæftede fil, som ormen sender med, have samme ikon som lommeregneren i Windows. Hvis brugeren klikker på den vedhæftede fil, så vil ormen både installere sig selv og starte lommeregneren.

Derudover vil Bagle forsøge at installere en bagdør, som en ondsindet person kan bruge til at overtage kontrollen med maskinen.

- At Bagle ikke er blevet den næste Sobig-orm skyldes to ting. For det første indeholder virussen ikke nogen særlig avanceret eller nytænkende kode, og for det andet blev der lynhurtigt stor mediebevågenhed omkring den, så de fleste hurtigt fik opdateret deres anti-virus-program, siger Stig Moerner, administrerende direktør i Comendo.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere