Konkurrenter: TDC presser os ud af ADSL

Priskrigen på bredbåndsteknologien ADSL er et eksempel på, at TDC forsøger at presse konkurrenterne ud af markedet, hævder Tiscali. Også Tele2 og Cybercity mener, at TDC udnytter sin monopolstatus på fastnettet.

Bredbåndsleverandørerne Tiscali, Tele2 og Cybercity raser over TDC's optræden på det danske ADSL-marked.

Selskaberne mener, at den seneste prissænkning fra TDC er et eksempel på, at telegiganten udnytter sin monopolstatus på bredbåndsområdet til det yderste.

TDC sidder på over 80 procent på markedet og ejer samtidig accesnettet, der ofte bliver refereret til som det rå kobber. Konkurrenterne skal leje sig ind på TDC's net for at kunne udbyde ADSL.

Den dobbeltrolle finder Serge Lupas, administrerende direktør for Tiscali, uheldig.

- TDC kan stort set selv bestemme prisen og tvinge os andre til at følge efter, da de både er leverandører og konkurrenter, siger han.

- Når de eksempelvis sænker prisen på bredbåndsforbindelser, men samtidig fastholder prisen på vores leje af rå kobber, så indskrænker de vores indtjeningsmargin. Ja, i nogle tilfælde eliminerer de den, siger han.

Med andre ord kan Tiscali umuligt tjene penge, hvis selskabet skal følge TDC's ADSL-priser. Det betyder ifølge direktøren, at der er unfair vilkår på markedet, som der burde skrides ind over for.

Sander afviste opsplitning

TDC's optræden på det danske ADSL-marked er ellers blevet gennemgået med en tættekam af konkurrencmyndighederne, der sidste år konkluderede, at TDC ikke foretog sig noget ulovligt.

En konkurrenceredegørelse slog dog senere fast, at ADSL-markedet godt kunne trænge til mere fri konkurrence, hvilket en række lovændringer skulle sørge for.

Den første ændring træder i kraft i marts, men det er langtfra tilstrækkeligt, mener bredbåndsleverandørerne.

- Det er et skridt i den rigtige retning, men det rykker ikke rigtig ved konkurrenceforvridningen, siger Niclas Palmstierna, administrerende direktør for Tele2.

Tele2 foreslog sidste år, at TDC blev splittet op i to selskaber, hvor af det ene udelukkende skulle tage sig af accesnettet. Men det forslag blev skudt ned af videnskabsminister Helge Sander (V), der ikke mener, at det vil forbedre konkurrencesituationen.

Cybercity: TDC har kostet os 120 mio. kr.
Senest har Cybercity anmodet om foretræde for Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi.

Her vil Cybercity uddybe, hvorfor det opfatter TDC's position på specielt markedet for bredbåndsforbindelser som uholdbart.

- Cybercity har estimeret ekstraudgiften over de seneste tre år ved at være underlagt TDC som ejer af det rå kobber. Vi har gjort regnestykket op for betalingerne i form af gebyrer, overpris på leje af rå kobber, betaling for ekstra TDC-medarbejdere, ekstra administration med videre, skriver Henrik Clausen, administrerende direktør for Cybercity.

Cybercity kommer frem til, at TDC's position på markedet har givet selskabet en ekstraregning på 120 millioner kroner.

- Vi har gjort dette for at vise problemets omfang og samtidig understrege, at de cirka to millioner kroner i gebyrer, som det nye lovforslag fjerner, ikke betyder noget synderligt i det store spil, forklarer Henrik Clausen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere