Artikel top billede

Kosmisk virus kan true vores computere

Er det sikkert at proppe datasignaler fra rummet ind i din computer?

Det berømte SETI-projekt (Search for Extraterrestrial Intelligence) lytter efter radiosignaler fra andre civilisationer - og alle kan stille deres egen computer til rådighed gennem SETI@home. Men er det overhovedet sikkert eller kan man risikere at få en virus fra det ydre rum på sin computer? Det kan lyde som et meget hypotetisk spørgsmål, men io9 har forsøgt at finde svaret og snakket med flere af verdens førende SETI-eksperter.

Nu har SETI stadig ikke fundet selv det mindste bip fra vores naboer i rummet, og projektet lider under permanent pengemangel, som ComON kunne fortælle i sidste uge. Men det bygger på den grundlæggende formodning om, at fremmede civilisationer faktisk er venligsidede.

Det er måske ikke tilfældet, og derfor kunne man også forestille sig, at de ville sende en computervirus eller opskriften til en "dommedags-maskine". Det er trods alt lettere at sende at sende informationer - bits og bytes - end en fysisk invasionsstyrke.

Forskeren Andrew Siemion fra SETI-Berkeley understreger at formålet med projektet kun er at detektere et signal, men ikke at afkode det. Han mener at det er meget usandsynligt, men ikke umuligt, at en computervirus kan smugles ind i systemerne.

"Vores instrumenter er forbundet til computere, og ligesom alle computere, kan de omprogrammeres. Vores software får input fra ukendte kilder, og selvom denne input ikke bliver afviklet eller afkodet, så er det ikke sådan, at vi forsøger at validere disse input ligesom en sikkerheds-bevidst programmør ville gøre det med en internet-applikation," siger Andrew Siemion.

Han mener altså at der er en mulighed for, at et datasignal fra det ydre rum kunne udløse en form for "buffer overflow" og dermed tillade at kode kan køres på computerne. Det kræver selvsagt, at vores komiske naboer har et meget detaljeret kendskab til vores computere.

"Hvis ET har så meget viden om jordisk teknologi, så giver det meget mere mening at bruge en lignende teknologi med de tusindvis af satellit downlink-stationer rundt om verden eller de milliarder af mobiltelefon-radioer som konstant lytter efter et ping fra en antennemast," fortsætter han.

Det understreges samtidig at denne potentielle sikkerhedsrisiko ikke gælder i samme omfang for projekter som SETI@home, hvor data bliver kontrolleret meget nøje inden de bliver sendt ud til brugerne.

En anden forsker, Milan Cirkovic fra det astronomiske observatorium i Belgrad, mener at en kosmisk computervirus muligvis vil bruge Jorden som et springbræt til at sprede sig selv yderligere. Det sker måske helt uden at vi opdager det.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere