Artikel top billede

Fængsel til Bredolab-programmør

Manden bag det berygtede Bredolab-botnet er nu idømt fire års fængsel i Armenien.

Tilbage i oktober 2010 blev et af de hidtil største botnet optrevlet i en stor international aktion. Den formodede bagmand blev anholdt i en lufthavn i Armenien og det hollandske politi overtog kontrollen over command-and-control servere i Bredolab-botnettet, som politiet så brugte til at sende advarsler til brugere med inficerede computere. Det blev anslået at helt op til 30 millioner inficerede computere indgik i botnettet.

Nu har bagmanden fået sin dom. Den 27-årige Georgy Avanesov, en russisk statsborger med armenske rødder, er blevet idømt fire års fængsel for at have spredt Bredolab-virussen og stjålet personlige oplysninger på de inficerede computere.

Ifølge anklagen udviklede han virussen i marts 2009 og brugte computere i Holland og Frankrig til at sprede den. Han har tjent omkring 125.000 dollar om måneden på at sælge adgang til botnettet, som andre kriminelle så har brugt til at sende spam, sprede malware eller gennemføre denial-of-service-angreb.

Avanesov har indrømmet at han har skrevet Bredolab, men afviser at være involveret i de kriminelle aktiviteter.

Det er den første dom nogensinde for en computer-relateret forbrydelse i Armenien, som tidligere har haft ry som lidt af et fristed for it-kriminelle.

Det hollandske politis beslutning om at bruge Bredolab-botnettet mod sig selv ved at overtage botnet-serverne og sende advarsler til brugerne i 2010 blev kritiseret af flere eksperter.

"Teknisk set må det, som det hollandske politi har gjort, betegnes som ulovligt i nogle lande. De har foretaget uautoriserede ændringer på en anden persons computer. Men der er næppe nogen som vil forsøge at tage juridiske skridt mod politiet. De forsøger at gøre det bedste i en dårlig situation," sagde sikkerhedseksperten Graham Clueley dengang til BBC.

Nogle brugere har formentlig troet at der er tale om en falsk advarsel, der skulle snyde dem til at installere yderligere malware på computeren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere