Bedre Microsoft-sikkerhed vil tage år

INTERVIEW: Microsofts mangeårige fokus på funktionalitet har skabt grobunden for de sikkerhedsproblemer, der plager softwaregiganten i dag. Men det er ingen undskyldning for at mangle en sikkerhedspolitik, siger forfatteren bag en ny bog om sikkerhed i Windows-miljøet.

Microsoft har været alt for længe om at revidere sin egen opfattelse af, hvad der er vigtigt i software. Det mener Morten Strunge Nielsen, der anses for en af de største danske kendere af Microsoft.

- Microsoft-produkterne er ikke sikre nok, fordi man har fokuseret på funktionaliteter frem for sikkerhed. Det kedelige ved sikkerhed er, at det altid vil være det modsatte af funktionalitet, siger han.

Han har netop udgivet en bog om sikkerhed i Windows-miljøer, som udgør et dagligt arbejdsredskab i cirka 98 procent af danske virksomheder.

Microsofts Windows-software er kommet under voldsom beskydning i medierne, i takt med at orme og virusser har gnavet sig vej ind i virksomhedssystemer og private pc'er på grund af diverse sikkerhedshuller.

Tager tid at vende skuden

Problemerne er ikke opstået fra dag til dag, og en markedsledende softwareproducent kan ikke tillade sig at ignorere sikkerheden så længe, som Microsoft har gjort. Derfor mener Morten Strunge Nielsen, at det er fair at skyde på softwaregiganten for den fejlslagne sikkerhedsstrategi.

Men han mener også, at Microsoft har taget nogle meget store skridt i den rigtige retning med blandt andet Safe Computing-initiativet og en række tiltag, som først vil se lyset med udgivelsen af Longhorn-versionen af Windows tidligst i 2006. Men det tager meget lang tid at vende en skude, der så længe hellere har sejlet ud på nye eventyr end mod den sikreste havn.

- I de nye produkter forsøger Microsoft at tænke sikkerheden ind, men kodebasen er så stor, at det ikke er så lige til. Det vil mindst tage de næste 10 år, siger Morten Strunge Nielsen.

Han mener klart, at der er tale om store problemer, når eksempelvis servicepakkerne til Windows XP indeholder mere end 30 alvorlige sikkerhedsrettelser ad gangen.

- Det tager en helvedes tid, og er man sat op i et usikkert miljø, kan man blive ramt af virus imens. Så hvis de ikke kan nedbringe antallet af patches, så må de gøre det nemmere at installere dem, siger han.

Sikkerhed kommer indefra

Men alligevel mener Morten Strunge Nielsen, at det for virksomhederne er langt vigtigere at vende blikket indad, hvis man vil afværge IT-mæssige sikkerhedskatastrofer.

- Microsoft kan skydes meget i skoene, men det er ikke deres opgave at lære os om sikkerhed, siger han.

Det allerstørste problem, som Microsoft ingen indflydelse har på, er nemlig ifølge Morten Strunge Nielsen, at alt for få virksomheder har udarbejdet en effektiv sikkerhedspolitik, og ikke har taget stilling til, hvad de egentlig har grund til at frygte.

- Den offentlige sektor har på mange måder det bedste sikkerhedsniveau, fordi de ved, hvad de beskytter sig imod. Og det er at havne på forsiden af Ekstra Bladet, siger Morten Strunge Nielsen.

IT-chefer får tæsk efter noder

I det private erhvervsliv tegner der sig et langt mere uensartet billede, som dog alligevel i grove træk viser, at fokus på sikkerheden øges med virksomhedens størrelse.

Morten Strunge Nielsen forstår ikke, at IT-cheferne accepterer at være skydeskive for alle bebrejdelserne, når det går galt - og der er ikke tale om "hvis" understreger han i bogen, som giver en konkret opskrift på at etablere en sikkerhedspolitik for Windows-miljøer.

- IT-cheferne har det ikke sjovt, for de får tæsk efter noder, når det går galt, siger han og påpeger, at de ender med at påtage sig et ansvar, som burde ligge længere oppe i hierarkiet.

I stedet må de tvinge ledelsen til aktivt at være med til at definere det sikkerhedsniveau, menneskeligt som teknisk, der passer virksomheden bedst. Og der findes ingen gylden standard, mener han.

- For nogle er det bedst at være helt åbne, og så have en god reaktiv politik, når det går galt, siger han.

Bogen "Sikkerhed i Windowsmiljøer" af Morten Strunge Nielsen er udgivet på forlaget Gordion.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere