Artikel top billede

Fem ting du skal vide om Apples nye e-bogs-software

Er du blevet hooked på at lege med Apples iBook Author? Her er fem ting du skal vide, før du kommer for godt i gang med det nye program.

I sidste uge løftede Apple sløret for sit nye e-bogs-program iBook Author, der gør det til en leg at skabe sine egne e-bøger.

Programmet gør det ekstremt enkelt at sætte sine tekster op i et lækkert layout, og du kan tilmed supplere dine tekster med en lang række interaktive muligheder, som eksempelvis video-klip, lyd-filer, billede-gallerier og animerede diagrammer.

Det lyder som en drøm for alle, der går med en lille forfatter i maven, eller for virksomheder, der gerne vil udgive lækkert salgsmateriale.

Men før du kommer for godt i gang, har vi her samlet fem ting, som du bør vide om iBook Author, før du bruger programmet til at kaste dig ud i et stort e-bogs-projekt.

 1. Du må kun sælge gennem Apple
Ibook Author er et super-fedt program, og det er tilmed gratis.

Men - og der er et stort men: Ønsker du at sælge en e-bog, der er designet i iBook Author, kan du udelukkende gøre det gennem Apples egen iBooks Store. 

Ønsker du derimod at ikke tjene penge på din udgivelse, men blot publicere bogen gratis, har du frit spil til at gøre med den, hvad du vil. 

Det er dog værd at huske på, at det kun er layoutet, som Apple kan bestemme over. Det betyder, at selv om du har sat din bog til salg i iBooks, kan du stadigvæk godt tage dine tekster og dine illustrationer, layoute dem i et andet program og herefter sætte det til salg gennem en anden salgskanal end Apples.

Du kommer i lommen på Apple

2. Du kommer i lommen på Apple

Når du sælger dit indhold gennem iBooks, skal Apple have en bid af kagen.

Du får selv lov at beholde 70 procent af indtægten på salget via iBooks, men de sidste 30 procent ryger direkte i Apples lomme. Det er i øvrigt præcis samme opskrift, som Apple bruger på salget af apps i App Store. 

Du er måske ikke meget for at skulle give Apple del i fortjenesten på dit værk. Men selv om digitale udgivelser ikke umiddelbart kan sammenlignes med traditionel forlagsvirksomhed, er det alligevel værd at overveje, hvor stor en del af kagen du vil få, hvis du som grøn forfatter henvender dig til et traditionelt forlag. 

Banker du på døren hos et etableret forlag og siger, at du gerne vil have din nye bog udgivet hos dem, og at du i øvrigt forventer selv at få 70 procent af indtægterne, kan vi godt forberede dig på, at du vil ryge lige så hurtigt ud af døren, som du er kommet ind af den.

3. Du skal have et ISBN-nummer

Apple vil gerne have det til at lyde, som om det blot kræver et fingerknips at få publiceret sin bog via iBook Author og iBooks.

Helt så let er det dog desværre ikke. 

Før du i det hele taget kan indlevere bogen til Apple kræver det, at du har købt et såkaldt ISBN-nummer til bogen. 

Et ISBN-nummer er en unik kode, som alle bøger er udstyret med. I Danmark udstedes ISBN-numre af Dansk ISBN-kontor, der hører under Dansk Bibliotekscenter.

Det er gratis at få et ISBN-nummer, med mindre du driver en større forlagsvirksomhed og har brug for at bestille mere end 1.000 ISBN-numre.

Apple har ret til afvise dine bøger

4. Din bog kan blive afvist

Apple er kendt for at være ekstremt restriktiv i forhold til, hvilke apps der kan få adgang til virksomhedens App Store. 

Materiale der kan virke stødende på grund af nøgenhed eller vold er således ofte blevet afvist. Ekstra Bladet har eksempelvis haft problemer med at få godkendt sin app, fordi Apple ikke brød sig om den let påklædte side 9-pige. 

På samme måde forbeholder Apple sig ret til at afvise bøger i iBooks.

I de betingelser, du skal godkende for at få udgivet din bog, står der, at Apple forbeholder sig ret til at afvise dine bøger uden at give dig en begrundelse. 

Får du din bog afvist, er du dog naturligvis i din gode ret til at forsøge at sælge den andre steder, hvis du bare layouter den i et andet program end iBooks Author.


5. Du skal registreres som amerikansk skatteyder

Selv om du ikke er bosiddende i USA, skal du alligevel oprette et såkaldt "U.S. Tax ID"-nummer, før du kan få lov til at sælge dine bøger i iBooks. 

Med et Tax ID-nummer bliver du registreret som amerikansk skatteyder. Det er dog blot en formalitet, som du skal igennem. Du risikerer ikke af den grund at skulle betale skat i både Danmark og USA, og du kan naturligvis heller ikke slippe med at betale amerikansk skat i stedet for dansk.

Du kan ansøge om et Tax ID via dette link.

Læs også:
 
Se hvordan du kan få de nyeste e-bøger helt gratis
 
Mogens Lykketoft: Derfor er jeg helt vild med min iPad 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere