Blaster-orm laver stadig ballade

Da Sobig-ormen stjal overskrifterne på grund af sin voldsomme spredningskraft, blev der mere stille om MS-Blaster-ormen. Men computere verden over er stadig belastet af Blaster-infektionen, selv om en af virus-skribenterne nu menes at være arresteret i USA.

Efter et kort men voldsomt aktivt liv på en lille uges tid er e-mail-ormen Sobig.F ved at forsvinde fra netsikkerheds-firmaernes radar igen.

Men MS-Blasterormen, der udnytter et sikkerhedshul i stort set alle udgaver af Windows, giver stadig mange pc-brugere grå hår. Det skriver bladet Wired i sin online-udgave.

Blasters efterlader ofrenes computere åbne for senere angreb og udnyttelse, fordi den installerer bagdørssoftware, så der er tale om alvorligere infektioner end med Sobig.F.

FBI mener at have overmandet hjernen bag en af Blaster-ormens varianter, men hans og andre kreationer i samme familie lever i bedste velgående på omkring 150.000 computere verden over, vurderer sikkerhedsorganisationen SANS.

SANS udsendte torsdag en advarsel til netværksadministratorer om at forsøge at spore de inficerede pc?er.

- Blaster var en gammel kending med et nyt ansigt. Sobig var også et nyt ansigt på det samme problem. Blaster blev overskygget af Sobig, og snart vil Sobig formentlig blive overskygget af den næste store ting, siger sikkerhedseksperten John Riley fra selskabet Mazu Networks til Wired.

Samtidig meldes der om nye varianter af Blaster, eksempelvis en version ved navn Blaster.E, som retter et angreb mod et tysk hacker-websted, skriver Wired.

En af grundene til, at Blaster-ormen fortsat spredes, er, at man ikke på samme måde som ved e-mailormen Sobig.F får et vink med en vognstang, når indboksen svømmer over af kryptiske beskeder fra bekendtes virus-filtre.

Blaster spredes alene via netværk, og mange bliver først opmærksom på, at de har et problem, når en dialogboks popper op på skærmen og meddeler, at maskinen vil blive lukket ned om 10 minutter. Det giver ikke brugeren tid nok til at hente det nødvendige opdateringssoftware fra Microsoft, som normalt tager cirka 15 minutter at installere.

- Folk er totalt forvirrede på grund af denne orm, fordi advarslen er en legitim system-dialog, så de tror det bare er et eller andet computerproblem, siger systemadministrator Guy Aitcherns til Wired.

Sikkerhedsfirmaet F-Secure har forsøgt at imødegå denne frustrerende komponent af ormen ved at lave en opdaterings-version, som brugerne kan hente på otte minutter, skriver Wired.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere