Artikel top billede

Høj moms bremser e-bøger

Mange lande har lav moms på trykte bøger. Men det gælder ikke før e-bøger.

En elektronisk bog burde koste meget mindre end en trykt bog - der er trods alt ingen omkostninger til tryk, distribution og indpakning. Men i mange lande er momsen på elektroniske bøger højere end momsen på papirbøger. Det gælder alle de lande, hvor man har en differentieret bogmoms.

I Danmark er der 25 pct. moms på bøger, ligesom på de fleste andre varer. Her har man altså ikke en specielt lav moms på bøger. Men i Sverige er bogmomsen kun på 6 pct., i Tyskland er den på 7 pct. og i Frankrig er den 5,5 pct. I Storbritannien og Irland er der slet ingen moms på trykte bøger.

Men e-bøger bliver ikke regnet som "rigtige" bøger og derfor skal man betale fuld moms. I Tyskland skal forbrugerne således betale 19 pct. moms på e-bøger (men altså kun 7 pct. på trykte bøger), i Frankrig er det 19,6 pct. og i Storbritannien er det 20 pct., mens almindelige bøger altså helt slipper for moms.

New York Times sætter fokus på problemet i en artikel, som også har Danmark med (dog uden at nævne, at vi ikke har differentieret bogmoms).

Den høje moms på e-bøger er med til at bremse udviklingen i hele Europa, mener branchen, men det går nu alligevel stærkt. Salget af e-bøger ventes at vokse med 20 pct. i år. Til sammenligning falder salget af printbøger en smule.

I USA er reglerne forskellige i de enkelte forbundsstater, men momsen på e-bøger er typisk på 1-10 pct., og nogle stater (New York og Californien) har slet ingen afgifter på e-bøger.

Det ser ud til at e-bøgerne kan blive billigere i flere europæiske lande i det kommende år. Frankrig sænker sin moms på e-bøger til 5,5 pct. den 1. januar - uden at vente på grønt lys fra Bruxelles.

Spanien overvejer at gøre det samme, og der samles underskrifter for at få Storbritannien til at sænke momsen.

De nuværende europæiske regler forbyder ellers EU-landene at sænke momsen på e-bøger, som - juridisk set - bliver regnet som en serviceydelse og ikke som en bog.

Den nuværende økonomiske krise har heller ikke gjort det lettere at overbevise EU-landene om, at de skal sætte momsen ned og dermed sige farvel til potentielle indtægter.

Lande som Luxembourg har profiteret af de nuværende regler, hvor momsen skal opkræves i sælgerens og ikke køberens hjemland. Amazon har sit europæiske hovedkvarter i Luxembourg, hvor momsen på e-bøger er på 15 pct. Fra 2015 er det dog momsen i køberens land, der gælder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere