Artikel top billede

Post Danmarks priser skal kigges efter i sømmene

Måske skyldes høje fragtpriser i Danmark, at der slet ikke er nok konkurrence. Nethandlere ser frem til undersøgelse.

Konkurrencemyndighederne er tæt på at starte en undersøgelse af konkurrencen på det danske postmarked.

Dermed kan danske forbrugere og netkøbmænd måske se frem til billigere priser og mere konkurrence.

I forbindelse med rapporten "Tværnational e-handel i EU", som blev fremlagt i går, dukker fragtomkostninger op som en mulig hæmsko for konkurrencen.

Derfor vil Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen gerne se på konkurrenceforholdene på fragtmarkedet i Danmark. 

"Analysen af den tværnationale e-handel har inspireret os til at se på konkurrencen for mindre pakkepost. Det er jo blandt andet også noget ehandelsfirmaerne har nævnt, at vi burde interessere os for," siger kontorchef i styrelsen Jacob Schaumburg-Müller til ComON.

Det er især konkurrencen på småforsendelser og de såkaldte maxibreve, der kommer under luppen.

Det er det, vi hele tiden har sagt

Post Danmark mener selv, at den seneste liberalisering af postloven har givet mere konkurrence på pakkeforsendelser, men mange netbutikker mener ikke, at den samme konkurrence er slået igennem for priserne på det store område af småforsendelser - de såkaldte maxibreve. 

Derfor er netbutikkernes brancheforening FDIH glade for et serviceeftersyn af konkurrencen.

"Vi ser, at prisniveauet i England og Tyskland ligger markant undet det danske. At ting nogen gang kan sendes billigere fra Birmingham i England til Vejen, end de samme pakker kan fra Aalborg til Vejen, er jo bekymrende. Derfor vil det være fornuftigt at kigge på, om der kan justeres lidt på tingene. Men nu må vi se, hvor meget markedet kan bære," siger kommunikationsdirektør Henrik Theil fra FDIH.

Breve og småpakker udgør en stor del af nethandlen i form af cd'er, bøger, dvd'er og tøj. De små forsendelser ligger i høj grad hos Post Danmark.

"Denne undersøgelse bliver jo dobbelt relevant, nu hvor erhvervsministeren har været ude og sige, at der mangler konkurrence. Det bliver interessant at finde ud af, hvad for eksempel CD WOW i England betaler, og om Post Danmarks prisniveau er i orden, og om de giver os nogle skarpe priser," siger Henrik Theil. 

De danske politikere kan ikke løse det selv

Hos Dansk Erhverv hilser man en undersøgelse af danske fragtpriser velkommen. Erhvervsorganisationen mener ikke, at konkurrencen fungerer i Danmark.

"Vi plejer at sige, at de her høje transportpriser er med til at skabe et nyt grænsehandelproblem - bare på ehandel. Det er jo reelt det, der sker. At det bedre kan betale sig at handle i udlandet eller hos dansk firmaer, der har lagre i udlandet," siger Jakob Tietge, chefkonsulent i Dansk Erhverv.
 
Ifølge Dansk Erhverv er der primært to årsager til, at der ifølge foreningen ikke er tilstrækkelig konkurrence på området i Danmark.

"Den vigtigste årsag er, at Post Danmark er momsfritaget. Det er de private konkurrenter ikke. Normalt vil det ikke udgøre et problem, fordi man kan løfte momsen af i sit momsregnskabet, men det bliver et problem i ehandlen, hvor man ikke fakturerer den faktiske transportomkostning videre til kunderne men arbejder med en gennemsnitspris på porto. Men det gør, at man ikke kan udligne momsen, og så bliver de private postfirmaer reelt lidt dyrere og dårligere stillet," siger Jakob Tietge.

En anden årsag til, at Dansk Erhverv ikke mener, at konkurrencen er god nok, er det såkaldte udligningsbidrag.

"De private aktører på postområdet risikerer at skulle betale et udligningsbidrag til Post Danmark. Post Danmark har jo befordringspligt til at levere pakker rundt i hele landet, og hvis Post Danmark kan dokumentere, at de har nogle "urimelige ikke-kompenserede udgifter" på nogle af områderne, så kan de andre aktører på markedet blive pålagt at betale et ekstra gebyr. Det skaber noget usikkerhed på markedet, som modvirker konkurrencen".

De to ting gør, at vi ikke mener, at konkurrencen er sund, og medvirkende til at vi i Danmark har nogle forholdsvis høje priser," siger Jakob Tietge, der gerne ser postloven revideret igen.

"Men det er selvfølgelig også en EU-diskussion. Mange af tingene bliver reguleret på EU-niveau, og der er mange lande, der af forskellige årsager ikke er specielt villige til at kigge for eksempel momsdirektivet igennem og få skabt mere konkurrence".

Men han mener, at Danmark har alle muligheder for at ændre på det eksisterende, når Danmark får EU-formandskabet næste år.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har ikke endeligt besluttet, om og hvordan undersøgelsen skal laves og afgrænses. Når den sættes i gang vil der typisk gå et halvt år, før resultatet foreligger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere