Artikel top billede

Få succes med din brainstorm - her er opskriften

Afskriver du også brainstorming som noget hippie-bras? Måske er det bare, fordi du gør det forkert. Læs her, hvilke faldgruber du skal undgå, når du brainstormer.

Brainstorming er ikke bare uproduktiv rundbordspædagogik.

Tværtimod kan det netop være, når ideerne får lov at løbe frit, at vi får den geniale idé, der sætter vores konkurrenter skatmat.

Tidligere har brainstorming været noget, som foregik i mødelokaler med sprittusch på whiteboard-tavler. Men takket være internettjener som eksempelvis Spiderscribe er det i dag også muligt at brainstorme effektivt over internettet.

Uanset om vi brainstormer på tastatur eller med tusch på tavle, er der dog en risiko for, at brainstormingen skuffer og ikke bliver så idérig, som vi havde håbet.

Det har de også oplevet hos det amerikanske magasin for virksomhedsejere Inc. Her har de fundet fem hyppige årsager til, at det, der burde have været en opvisning i sprudlende og løssluppen hippie-kreativitet, nogle gange ender som et dystert fascist-show.

Ifølge det amerikanske magasin begynder dine brainstorming-seancer at køre skævt, når:

1. Du vurderer eller kommenterer på ideerne

Når I befinder jer i idéudviklings-fasen, skal ideerne skal have lov til at flyde frit, uden at de bliver kommenteret eller vurderet.

Selv om dine kolleger disker op med en sand parade af hjernedøde ideer, skal du holde din kæft. Når du først begynder at kommentere eller kritisere ideerne, kan du let komme til dræbe stemningen blandt dine kolleger.

I værste tilfælde er der en risiko for, at folk vil klappe i som en østers af frygt for, at deres skæve eller finurlige ideer bliver skudt ned for åbent tæppe.

Selv en uskyldig bemærkning om, at "den idé diskuterede vi også for to år siden", kan være destruktiv. De eneste tilladte kommentarer er korte og positive tilkendegivelser.

2. Du bliver en komma-fascist

Hvis du er chef, er det dig, der styrer showet. Men træd gerne et skridt tilbage under seancen. Ligesom du ikke skal kommentere og vurdere ideerne, skal du hellere ikke begynde at redigere, omformulere og flytte kommaer i de ideer, som din kolleger har formuleret.

Detaljerne er totalt ligegyldige på nuværende tidspunkt, og du kan altid skærpe ideerne senere.

Derfor skal du ikke være fremsynet

3. Du er fremsynet

Det er en fantastisk egenskab at være fremsynet og kunne forudse muligheder og trusler, men pak den egenskab væk, når du idéudvikler. 

Du skal nok få rigelig med tid til at finde ud af, hvordan forretningsstrategien skal være, hvem der skal have ansvaret og regne på hvor stor indtjeningen bliver. 

Ligeså vel som du skal passe på med at være fremsynet, skal du naturligvis heller ikke være bagudskuende. Selv om en forretnings-idé var et flop i går, kan den godt blive en succes i morgen. Og under alle omstændigheder er det ikke noget, som du skal bekymre dig om allerede nu. 

4. Du er bekymret og angst

Intet dræber kreativitet som frygt og bekymring. Ofte husker folk tilbage på skolens matematik-timer, hvor der kun var ét rigtigt svar. 

Men sidder alle og frygter, at de svarer forkert og dummer sig, er din brainstorming spild af tid.

I stedet for at tænke på matematik-timen bør du snarere lade dig inspirere af billedkunst-timen med ham den flippede lærer.

Alle ideer er som udgangspunkt gode. Akkurat som din hippie-lærer også kunne se det smukke i selv de grimmeste tegninger. I en vellykket brainstorming-seance skal dine kolleger opfordres til at tage risici og ikke frygte at tabe ansigt.  

Derfor bør lederne gå foran med et godt eksempel og smide nogle vilde eller fjollede ideer på bordet. Når det sker, vil alle andre være mere tilbøjelige til at følge med. 

5. Du lader energien fuse ud

Den kreative stemning kan dog hurtigt blive for løs og føre folk ud på et sidespor. I den slags situationer er det okay, at du træder i karakter.

Ikke for at dømme dårlige ideer, men diskussioner, der bevæger sig ud på et sidespor, må gerne sparkes til hjørne. Sker det ikke, forsvinder den kreative og fokuserede steming.

Derfor bør du oprette en liste, hvor du kan notere de emner og diskussioner, der er uden relevans for det, I brainstormer om netop nu. Det giver dig mulighed for at hurtigt at lukke diskussioner ned og sætte dem på dagsordenen til et andet og mere relevant møde. 

Magasinet Inc opfordrer desuden til, at du under brainstormingen holder stemningen i vejret og styrker den gode stemning ved at juble, rose og dele high-fives ud.

Læs også: 
Disse sider kan få dine vilde ideer ud over rampen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere