En kæp i hjulet på 3-strikes-and-you-are-out

EU-parlamentet vedtog i onsdags den meget omtalte telecom-pakke, men blandt andet det kontroversielle forslag om at kunne lukke ulovlige fildeleres internetforbindelse blev afvist. Alligevel er der ikke enighed om, at europæerne nu går fri af overvågning og privatlivsindskrænkning.

Der er sat en midlertidig stopper for film- og musikindustriens forsøg på at indføre den franske model i EU.

Sådan skal onsdagens afstemning i EU-parlamentet tolkes.
Det mener Socialdemokraternes Christel Schaldemose.

Ifølge hende blev de mest kontroversielle og vidtgående punkter i lovpakken nemlig nedstemt eller godkendt med rettelser på trods af, at den overordnede pakke blev vedtaget. Pakken indeholdt både generelle beslutninger om telepriser men altså også mere kontroversielle forslag.

Nogle af de vidtgående forslag var den franske model (Three-strike-and-you're-out), hvor internetselskaber får mulighed for at kappe forbindelsen hos kunder, der bruger sine internetforbindelser til at hente ulovligt kopieret materiale. Et andet kontroversielt spørgsmål var indførelse af netcensur uden om domstole.

»Jeg er ret glad i dag, fordi det er lykkedes os at stoppe de allerværste forslag. Det, vi har diskuteret i dag, er ikke bare en rapport. Det bliver jo til lov. Så jeg håber, at vi for en tid har fået sat en stopper for alle de mange forslag om at begrænse borgernes rettigheder,« siger Christel Schaldemose, medlem af Europa-Parlamentets udvalg for forbrugerbeskyttelse (S).

Når det er sagt, så ved hun godt, at de mange diskussioner langt fra er lagt døde endnu.

»Jeg er fortrøstningsfuld over resultatet, men jeg ved, at der stadig vil være kræfter, som trækker i den anden retning. Der er stærke kræfter i underholdningsindustrien, der er villige til at se igennem fingre med alle principper om databeskyttelse og privatlivets fred i deres kamp mod piratkopiering. Men hvis vi kræver af f.eks. TDC, at de lege internetpoliti og lukke for folks internetforbindelser uden mulighed for at komme for en domstol, gør vi jo forbrugerne retsløse,« siger Christel Schaldemose.

I den forstand indrømmer hun, at problemstillingen stadig eksisterer.

»Jeg synes ikke, at vi har løst problemet endnu. Der er stadig brug for en masse diskussioner på området. Skal vi indføre censur, eller skal vi lade politiet og domstolene tage affære?«

Hun nævner som eksempel, at der er spærret for børnepornografiske sider på byens trådløse signal i Paris. En sådan filtrering kan være hensigtsmæssig, men filtreringen betyder også, at man ikke kan bestille togbilletter til jernbaneselskabet EuroStar.

»Vi mangler den brede debat om vores rettigheder på nettet. Det største spørgsmål er, om vi skal acceptere, at der er kan være forskel på vores rettigheder på internettet i forhold til vores rettigheder uden for nettet,« siger Christel Schaldemose.

Stadig huller

Hos JuniBevægelsen er der dog mindre tilfredshed at spore.

Parlamentsmedlem Hanne Dahl fik nemlig ikke sine ændringsforslag godkendt.

Hun har blandt andet påpeget, at et lovforslags tekst lyder, at europæiske internetbrugere skal sikres adgang til at foretage LOVLIG trafik på nettet. Det vil i JuniBevægelsens optik betyde, at borgere kan afskæres fra trafik, der kan betegnes som ulovlig. Hanne Dahl udtrykker utilfredshed med, at sådan en formulering kan føre til censur.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Hanne Dahl, men hendes kontor i Brussels oplyser, at man betragter dagen resultat som forfærdeligt, fordi ordvalget åbner op for en masse fortolkningsspørgsmål i forhold til netneutralitet.

JuniBevægelsen peger på, at også den europæiske forbrugerorganisation BEUC og den danske IT Politisk Forening havde stillet det samme ændringsforslag.

Selvom EU-Parlamentet har vedtaget direktivet med stort flertal, er det fortsat ministerrådet, der endeligt godkender forslag i EU-systemet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere