ERP-direktør: Jeg blev snydt af køberne

Urs Kent solgte sit ERP-selskab til PCB Systems. Men ledelsen løb fra at betale royalties og trak i stedet alle aktiver ud af PCB Systems. Nu har Urs Kent kun en tom skal at lægge sag an mod - og kan højst få en stor papnæse.

Den tidligere direktør for selskabet ERP-selskabet Syntax, Urs Kent, føler sig snydt. Den virksomhed, som opkøbte han selskab, skylder ham penge, men smyger sig udenom ved at dumpe gælden i et tomt selskab.

Urs Kent solgte i 2001 Syntax til ERP-konkurrenten PCB Systems, men ragede året efter uklar med administrerende direktør Sam Baroudy og sagde op.

Nu kræver Urs Kent ubetalte royalties. Hans krav er dog rettet mod PCB Systems, og det selskab har ikke fem flade øre at gøre godt med.

Efter Urs Kent forlod selskabet, har ledelsen med Sam Baroudy og bestyrelsesformand Ralf Egede Andersen i spidsen tømt det for alle aktiver. De kører i stedet videre med stort set samme ejerkreds i et andet selskab, Capto.

PCB Systems har skiftet navn til "Aktieselskabet af 23. september 2002", og i årsregnskabet erkender ledelsen, at hvis selskabet taber en voldgiftssag til Urs Kents firma, så er der ikke penge til at betale regningen.

- Så kan vi selv bestemme, hvordan vi vil have vores papnæse udbetalt, siger Urs Kent ironisk.

At tømme et selskab for aktiver og føre dem videre i et andet selskab kaldes også Hafnia-modellen. Og Sam Baroudy har arbejdet for netop Hafnia og for Danske Bank.

Modkrav

Ralf Egede Andersen, der er formand for bestyrelsen i både Syntax, Aktieselskabet af 23. september 2002 og Capto, vil ikke kommentere kravet.

- Det er en sag med Syntax, som ikke kommer nogen ved, siger Ralf Egede Andersen, som er tidligere markedsdirektør og direktionsmedlem i TDC og nu bestrider en række bestyrelsesposter.

Heller ikke Sam Baroudy har ønsket at kommentere sagen, men påpeger, at der er stillet modkrav mod Urs Kent og de øvrige tidligere Syntax-ejere. Voldgiftssagen må gå sin gang, mener han.

- Så kommer der en neutral afgørelse, siger Sam Baroudy.

Købstilbud med prominente investorer

I 2001 kom ERP-leverandøren PCB Systems med et købstilbud på konkurrenten Syntax. Medstifter og direktør i Syntax gennem 13 år, Urs Kent, overvejede sit mandat og sagde ja, blandt andet fordi han så Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) i ejerkredsen.

Syntax havde sat sig godt på detailhandlen med aftaler om egenudviklede backoffice-systemer til godt 1500 butikker, inklusive butikskæderne Matas og Jysk. PCB Systems solgte sit Navision-system til samme målgruppe.

- Det så godt ud på papiret. Og jeg troede, at LD var en garant, siger Urs Kent i dag.

Købsaftalen blev indgået og indeholdt et kontantbeløb, aktier i PCB Systems, en aftale om royalty-betaling for brug af Syntax? software samt en andel af dækningsbidraget for de kunder til backofficesystemet S-Boss, som Syntax havde med ind i handlen.

Men et år senere stod Urs Kent tilbage med en stor personlig gæld. Udkommet af 13 års arbejde tilhører nu softwareselskabet Capto. Urs Kent føler sig ført bag lyset af det, der på ham virkede som et solidt foretagende med et prominent persongalleri i bestyrelsen.

Nær kollega fyret

Urs Kent fortæller, at længere tids uenighed med administrerende direktør Sam Baroudy kulminerede, da kollega Peter Møller i februar sidste år blev fyret som salgsdirektør i PCB Systems. Ifølge Urs Kent skete det, mens han selv i egenskab af direktør i datterselskabet Syntax Retail var på konference i USA.

- Jeg blev ringet op klokken fire om morgenen og fortalt af mine medarbejdere, at Peter var fyret, siger Urs Kent.

Da Urs Kent vendte hjem, blev han tilbudt at overtage det samlede salgsansvar for PCB Systems og datterselskaberne, forklarer han.

Men Urs Kent og den øvrige ejergruppe i Syntax havde aldrig modtaget størstedelen af de royalty-betalinger for brug af Syntax? software og for eksisterende kunder, som var del af den oprindelige købsaftale med PCB Systems. Derfor blev fyringen af den nære kollega den sidste dråbe.

Urs Kent sagde sin stilling op, og Xatnys Gruppen ? det selskab, som skulle modtage royalties - anlagde voldgiftssag mod PCB Systems med krav om 1,3 millioner kroner. Det krav dækker ifølge Urs Kent langtfra det fulde tilgodehavende, men er det beløb, som PCB Systems vedkendte sig i april 2002.

- Jeg var blevet træt af at vente og bad om, at de skulle sende royalty-betalingerne. Men de blev ved med at finde på kreative undskyldninger, siger Urs Kent.

Han afviser PCB Systems modkrav i voldgiftssagen. Ifølge Urs Kent går kravet blandt andet på, at Syntax ikke har dokumenteret sin software, men passer ifølge den tidligere Syntax-direktør ikke.

Låner for at føre voldgiftssag

Da der ikke kom nogen royalty-betalinger, blev Xatnys Gruppens bank-kredit ophævet. Urs Kent hæftede personligt for halvdelen af denne og fik derfor en regning på knap en million kroner, med forfald inden otte dage.

Urs Kent håber, at medhold i voldgiftssagen, som er berammet til efteråret, vil gøre det muligt for ham at gå efter Capto i stedet for den tomme skal, som ledelsen har efterladt i det tidligere PCB Systems. Men sagsanlæggene koster ham mange penge.

- Jeg har været nødt til at låne, og jeg må blive ved med det. Men det er ikke til at holde ud, at ens livsværk bliver stjålet af smarte forretningsmænd, siger Urs Kent.

Han er i dag selvstændig konsulent for små og mellemstore virksomheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere