100 Mbit mobilt bredbånd har lange udsigter

Teleselskaberne er allerede i gang med at rulle 4G-net ud i Danmark. I starten bliver hastigheden kun på 21 Mbit. 100 Mbit fås først senere.

Mens svenskere og nordmænd får glæde af 4G først, så går der noget længere tid, før danskerne får glæde af et lynhurtigt mobilt bredbånd.

Teleselskaberne får tidligst engang næste år tilladelse til at tænde for LTE/4G (fremover kaldet 4G). Og fra første færd vil man skulle belave sig på, at der nok kun bliver dækning i hovedstadsområdet – og kun i meget begrænset omfang dækning med de fede båndbredder på op til 100 Mbit, som teknologien ellers stiller i udsigt.

Årsagen er, at de høje frekvenser på 2,6 Ghz, som 4G-nettet skal starte med, dækker dårligere end lavere frekvenser gør. Det vil sige, at der skal flere basestationer og antenner til end 3G-nettet krævede. Og jo længere væk fra basestationen man befinder sig, jo dårligere båndbredde må man tage til takke med.

»Hastigheden falder med stigende afstanden til masten. Man skal helst være indenfor 400 meter til masten med 4G. Det gør, at 4G i første omgang bliver et storbyfænomen,« siger TDCs netværksdirektør Jess Julin Ibsen, til CRN’s søsterblad ComON.

Han tilføjer, at kravet til mængden af master vil gøre 4G langsom i starten:

»4G vil sandsynligvis kun give 21 Mbit for langt de fleste brugere – ikke 100mbit, som vi hører om. Der VIL da komme højere hastigheder i takt med at 4G nettet udbygges, men overgangen fra 3G til 4G vil blive glidende,« mener han.

21 Mbit bliver snart standard i 3G-nettene hos de fire danske udbydere.

»Vi ruller alle (netværksejerne) 14,4 og 21 Mbit ud i øjeblikket,« siger Jes Julin Ibsen.

Forbereder 4G
Netværksudbyderne kan dog et langt stykke hen af vejen nøjes med at foretage en softwareopgradering for at få sendenettet sat et gear op fra 3G til 4G. Selskaberne er nemlig alle godt i gang med at sætte basestationer op, der allerede er gjort klar til 4G.

Både Telia og Telenor er i gang med at opgradere deres 100-vis af basestationer til en nye og smarte basestation fra NokiaSiemens, kaldet Flexibase. Den er fysisk på størrelse med en lille stationær pc og bruger langt mindre strøm end ældre hardware – og så kan den altså både sende 3G og 4G.

Også den anden hardware-leverandør Ericsson har en avanceret, og strømbesparende basestation, der nemt kan opgraderes fra 3G til 4G.

Telia på vej
Telia udsendte mandag en erklæring om, at man vil give danskerne 4G lige så snart auktionen er overstået og tilladelsen givet.

Selskabet har dog stadig ret travlt med at få rullet det nødvendige netværk ud.

Telias netværksdirektør Allan Kock siger til ComON, at det trods muligheden for software-opgradering af basestationerne bestemt ikke er nogen helt lille investering af lægge netværket om fra 3G til 4G.

»Der er et kæmpearbejde i at sætte nye basestationer op og gennemføre den nødvendige opgradering af udstyret. Derudover skal det bagvedliggende net udbygges, så det kan klare den øgede trafik,« forklarer han.

Endnu har hverken TDC eller Telia besluttet sig endeligt for, hvem der skal være hardwareleverandør til deres 4G-netværk i Danmark – et valg, som Telenor tidligere i år traf med en stor aftale med Nokia Siemens.

Puslespil om gamle frekvenser
Ingen af parterne tør gisne om, hvornår Telestyrelsen ender med at skyde 4G i gang. Inden auktionen over 2,6 Ghz-frekvensen sættes i gang, skal styrelsen nemlig have det komplicerede puslespil om gamle GSM-licenser på plads.

De gamle GSM-frekvenser 1800 og 900 Mhz skal ”refarmes” til brug for 4G nettet, men hvordan den proces gennemføres uden at forfordele nogle selskaber frem for andre, er temmelig uklart. Selskabet 3 vil kræve at få del i de gamle frekvenser, som kan gøre det nemmere at udbygge 4G-nettet.

Af samme grund tror man hverken hos Telia eller TDC, at 4G nettet fra første færd bliver landsdækkende. Det gør heller ikke så meget, når man har et hurtigt 3G net at falde tilbage på.

På grund af den danske ”forsinkelse” i forhold til Stockholm og Oslo, får vi herhjemme en lille fordel:

De modems, der skal bruges til 4G-nettet, er nemlig ikke i dag i stand til at bruge andet end 4G. Det vil sige, at man skal skifte modem, hver gang man kommer udenfor 4G-nettets område.

Når danskerne en gang næste år – eller næste år igen – kommer på 4G-nettet, vil modemmerne ifølge teleselskaberne kunne lave automatisk fall-back til 3G-netværket, når de nye hurtige mobilebredbånd pludseligt er kommet for langt væk fra basestationen og ikke længere er hverken hurtigt eller mobilt. Det er så vidt vides også den eneste fordel ved at være bagefter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere