Artikel top billede

Comwir-salg er brud på udbudsregler

Salget af Comwirs SKI-aftale er ulovlig, og SKI er på kant med EU's udbudsregler, når man tillader køb og salg af offentlige indkøbsaftaler. Det mener både Dansk Erhverv og en ekspert i offentligt-privat samarbejde.

Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI) bryder med principperne i EU's regler for offentlige udbud, når man lader en leverandør overtage en SKI-aftale fra et krakket firma

»Juridisk set er det ulovligt. Man kan ikke bare overføre aftalen til et andet firma, som har købt aftalen ud af et konkursbo. Hvis en SKI-leverandør går konkurs, må SKI nøjes med at arbejde videre med andre leverandører, som er på den pågældende aftale,« siger erhvervsjuridisk chef i Dansk Erhverv Svend Petersen til CRN.

Han mener derfor, at SKI-aftaler med firmaer, der senere går konkurs, må bortfalde.

Åbner for at leverandører kommer ind ad bagvejen

Men i tilfældet med leverandøraftalen mellem det nu krakkede Comwir og SKI, er aftalen blev solgt til firmaet Belle Balance, som på den måde er kommet ind i SKI-systmet ad bagvejen. Svend Petersen mener, at det skaber problemer i forhold til de udbudsretslige regler.

»Det er den oprindelige leverandør, der har fået SKIs godkendelse, og hvis det firma går konkurs, fjerner det samtidig det grundlag, som aftalen er indgået på, og så må den bortfalde. Ellers åbner man eksempelvis for, at en leverandør, der tidligere er blevet fravalgt, på den måde kan komme ind ad bagdøren,« siger Svend Petersen.

Han holdning bakkes op af lektor Karsten Naundrup Olesen fra Juridisk Institut på Syddansk Universitet. Når SKI går ind og vurderer en ny virksomhed løsrevet fra den oprindelige udbudsrunde, bryder man med hele princippet i hele SKI-systmet.

»Udbudsreglerne skal sikre ligebehandling mellem virksomhederne og gennemsigtighed i markedet. Det er derfor men har et sæt ret strikse regler og procedurer for aftalerne. Hvis man så efterfølgende lader et andet firma komme ind på en aftale, mister man den gennemsigtighed, som er udgangspunktet for hele systemet. Piller man ved de principper risikerer man en mindre effektiv konkurrence,« siger Karsten Naundrup Olesen.

»SKI systemet er blandt andet indfør for at kommunerne kan slippe for selv at gennemføre de ret besværlige udbudsrunder. Det forudsætter så også, at man holder fast i, at rammeaftalerne bliver indgået på grundlag af et udbud,« siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere