Skatteministeren truer CSC med bøder

CSC-strejke skal ikke koste danskerne penge, lover minister.

Den mulige storkonflikt hos CSC i juni bliver ved flere møder diskuteret på Christiansborg i denne uge.

I går skulle skatteminister Peter Christensen (V) i skatteudvalget forklare, hvordan hans ministerium vil undgå, at den truende arbejdsnedlæggelse, hvor 400 Prosa-ansatte kan gå i strejke, kommer til at forstyrre SKATs daglige drift.

”Det, der er afgørende fra mig, er, at SKAT som kunde får den ydelse, man har betalt for, men endnu vigtigere er det at minimere de ulemper og gener, der kunne være for danskerne og virksomhederne,” sagde Peter Christensen på samrådet.

Han henviste til, at den ulovlige arbejdsnedlæggelse kort før påske med et mindre antal CSC-ansatte allerede har givet mindre forstyrrelse for SKAT, og at det derfor var vigtig at forberede sig til den større arbejdsnedlæggelse i juni.

CSC har lovet ministeriet, at firmaet er i stand til at løse sine opgaver for staten uanset, hvad der sker i juni. Blandt andet ved at flytte personale til driften af SKATs it-systemer fra andre steder i koncernen. Men hvis CSC ikke kan holde det løfte, så truer ministeren med et erstatningskrav og bod. For danske borgere eller firmaer skal ikke bøde for konflikten. Ministeren lover, at gebyrer og lignende, der skyldes konflikten, vil blive annulleret.

”Desuden kan det komme på tale at give rentegodtgørelser fra Skat, hvis borgere og virksomheder ikke får deres penge rettidigt udbetalt,” sagde ministeren, der understregede, at ministeriet ikke vil sidestille strejken med force majeure, da der er tale om en lovlig konflikt.

Det var Enhedslistens Line Barfod, der havde indkaldt til samrådet.

Hun forsøgte gentagende gange at få ministeren til at sætte tid på hans tålmodighed over for CSC, og hvad man i fremtiden vil foretage sig for at undgå at overlade arbejde til et firma, som vælger at lockoute sine ansatte.
Det sidste spørgsmål besvarede Peter Christensen ved at henvise til, at det offentlige altid vil vælge den billigste løsning, og at man derfor ikke kan undgå en lignende episode i fremtiden.

Men hvor længe vil ministerens tålmodighed vare, ville Lene Barfod vide. Får CSC lige så lang snor som DSB, der har 10 års forsinkelser på sine leverancer?

"Jeg har aldrig hørt, om en konflikt der varer ti år. Jeg har en forventning om, at den løses på et tidspunkt. Men det må arbejdsmarkedets parter selv klare."

Ministeren ønskede heller ikke at forholde sig til, at CSC har anvendt bortviste medarbejderes sikkerhedsgodkendelser, fordi det ligger uden for hans resort.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere