Fogedforbud lukker Toshiba-forhandler

For en måned siden fik Toshiba Tec Danmark nedlagt forgedforbud mod sin største partner, det 30 mand store kopimaskine-hus Office Group. I mandags blev Office Groups aktive selskaber erkæret konkurs og knapt 40 medarbejdere suspenderet.

Toshica Tec og Office Group har siden årskiftet ligget i åben strid om retten til servicekontrakterne tilknytett Tohibas kopimaskiner. Sagen er ifølge iagttagere en tæt parallel til Netkoncepts aktuelle strid med Leaseit og Kyrocea Mita om retten til at servicere kundernes kopimaskiner. Toshiba-sagen er dog langt større: Den omfatter mellem 800 og 1000 kundekontrakter, erfarer CRN.

Udover det spidsfindige spørgsmpål om, hvem der ejer kunderne, indeholder Toshiba-sagen desuden spørgsmålet om kopimaskinesælgernes etiske habitus.

Ifølge Toshiba Tec Danmark har man måttet skille sig af med en lang række forhandlere på grund af deres uetisk opførsel overfor kunderne.

Blandt andet var Office Group-sælgere blevet fanget på skjult kamera i DRs Kontant. Indslaget viste, at sælgerne udnyttede uigennemskuelige leasingkontrakter til at snørre instutioner og foreninger.

Ifølge en tidligere Toshiba-medarbejder, var der dog mere monetære overvejelser bag Toshibas beslutning om at skære kanalen ned til sokkeholderne og i stedet sælge direkte.

Office Groups direktør Alex Enggård Hansen mere end antyder, at Toshiba blot har været ude på at at knække forhandlerne, så man kunne overtage deres forretning.

Denne udlægning har Toshiba Tecs direktør Steen Swartzgreen, tidligere afvist overfor CRN.

Hvem der gjorde hvad med hvilke motiver står dog langt fra klokkeklart i sagen.

Ifølge sagsakterne er det dog et faktum, at Office Group i slutningen af sidste år opsagde kontrakten med Toshiba Tec. Ifølge kontrakten skulle Toshiba yde service på maskiner solgt af partneren. Men det samarbejde gik dårligt. Office Group frygtede, at Toshiba var i gang med at opbygge sin egen salgsorganisation som kunne overtage forhandlerens rolle, mens Toshiba frygtede, at Office Group - Toshibas dengang største forhandler - ville prøve at flytte over til en anden, konkurerrende producent.

Begge fik helt ret, skulle det vise sig.

»Vi mente, at de havde misligeholdt kontrakten. Vi fik kundeklager fordi de ikke ydede den service, vi havde afalt, og de undlod at give os adgang til kundebasen sådan som de kontrakteligt var forpligtet til,« siger direktør i Office Gropu, Alex Enggård Hansen.

Hos Tophiba Tec lyder udlægningen derimod, at man ikke havde misligeholdt kontrakterne, og at ejendomsretten til at serviceaftalerne med de pågældende kunder derfor stadig lå hos Toshiba Tec.

Den udlægning var den rigtige, mente Sø- og Handelsretten. Den 9. august udstedte retten forgedforbud, som forbyder Office Group-selskabet Office Document at yde service på serviceaftaler, der er indgået som led i forhandlersamarbedet mellem Office Document og Toshiba Tec.

Den kendelse var retten faktisk kommet med tilbage i marts. Dengang blev kendelsen annuleret igen på grund af en juridisk fodfejl, og sagen måtte gå om, hvilket resulterede i samme kendelse den 9. august.

Kendelsen blev på stedet anket til landsretten, men her kommer den først op til oktober.

Nu er det så op til kuratoren i konkursboet, om man vil gennemføre sagen som planlagt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere


Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere