Byggeplaner for Obama-helikopter lækket

Et sikkerhedsfirma hævder at tophemmelige planer for den amerikanske præsidents nye superhelikopter er lækket gennem et fildelingsnetværk og landet i Iran.

Det amerikanske sikkerhedsfirma Tiversa har angiveligt fundet et tophemmeligt dokument med konstruktionstegninger for den amerikanske præsident Obamas nye superhelikopter Marine One på en iransk IP-adresse.

Dokumentet stammer tilsyneladende fra en underleverandør til det amerikanske forsvar og Tiversa mener, at filen er lækket fordi en af selskabets medarbejdere har installeret et fildelingsprogram uden at være klar over de sikkerhedsrisici, der er forbundet med det.

»Vi fandt ud af, hvor informationerne kommer fra. Vi ved helt præcis, hvilken computer de kommer fra. Jeg er overbevist om, at det er pinligt for denne person og måske koster det en fyring, men vi ved hvor de kom fra og hvor de blev sendt hen,« siger den pensionerede general Wesley Clark, der nu er rådgiver for Tiversa, i et interview med WPXI.

Marine One bruges altid som betegnelse for den helikopter, som transporterer den amerikanske præsident. Der er tale om en hel flåde med 28 helikoptere, og den samlede pris for de nye modeller, der skal bygges hos Lockheed Martin, menes at ligge på næsten 70 milliarder kroner.

De gamle Sikorsky modeller er mere end 40 år gamle og skal udskiftes med en ny generation, der blandt andet skal give større sikkerhed og længere rækkevidde. Men kritikere mener at omkostningerne er alt for høje - blot én af helikopterne koster det samme som præsidentens to Air Force One fly.

Tiversa fortæller at man har informeret det amerikanske forsvarsministerium Pentagon om lækagen og firmaet advarer nu mod de sikkerhedsrisici der er forbundet med fildelingsprogrammer. Men der er stadig en lang række åbne spørgsmål i sagen.

Tiversa sælger selv software som overvåger fildelingsnetværk og firmaet har dermed en interesse i at kaste søgelyset på p2p-tjenester som Gnutella, LimeWire og Bearshare, som ifølge firmaets chef Bob Boback kan være brugt til at sprede det tophemmelige dokument.

Det er uklart hvordan dokumentet er landet på fildelingstjenesten i første omgang. Tiversa antyder, at angriberne kan have udnyttet et form for sikkerhedshul i Gnutella-klienten. Og Tiversa har heller ikke forklaret, hvordan dokumentet kan knyttes til en ip-adresse i netop Iran.

Men ifølge Bob Boback er det kun toppen af isbjerget - han fortæller i et interview med CNET at der er titusindvis af fortrolige filer på nettets p2p-netværk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere